Nieuwe luchtmachtcommandant: hoog tijd dat samenleving wakker wordt (video)

Luitenant-generaal André Steur leidt vanaf vandaag de Koninklijke Luchtmacht. Ranggenoot Dennis Luyt droeg na 7 jaar het commando aan hem over. Dat gebeurde bij het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen.

Vergroot afbeelding Luitenant-generaal Luyt overhandigt vlag aan luitenant-generaal Steur.
Luitenant-generaal Luyt (r) draagt het commando over aan ranggenoot Steur.

Luyt tilde het krijgsmachtsdeel naar een hoger plan, de zogenoemde 5e generatie luchtmacht. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van de F-35, de onbemande MQ-9 Reaper en nieuwe versies van de Apache-gevechtshelikopter en de Chinook-transporthelikopter.

Next level

Luyt prees de moed van zijn mensen om tegen alle stromen in aan de toekomst van de luchtmacht te bouwen. “In tijden van enorme geldtekorten en de ene bezuiniging na de andere. Want zo was dat in de eerste jaren van mijn commando-schap. En toch kozen we voor de ‘next level’ luchtmacht die we willen zijn.”

Luyt noemde ook de investering in data science. “Vanuit de gedachte dat we al die prachtige nieuwe wapensystemen moesten ontsluiten naar onze partners van de andere krijgsmachtdelen en de coalitie waarin wij vechten.”

Vergroot afbeelding Minister Ollongren spelt onderscheiding op bij luitenant-generaal Luyt.
Luitenant-generaal Luyt is vandaag benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Minister Kajsa Ollongren speldt hem de versierselen op.

Goud in handen

De luchtmacht zette daarnaast in op het ruimtedomein. Het bedacht en bouwde de Brik II en bracht deze satelliet  binnen 2 jaar in de ruimte. Inmiddels is samen met Noorwegen al een tweede satelliet in een baan om de aarde gebracht. “Met de stap naar ‘space’ hebben we volgens mij goud in handen. Het is een nieuw domein waarin onze krijgsmacht zich kan onderscheiden”, aldus Luyt.

Inzet luchtmacht

Onder zijn bevel werd de luchtmacht volop ingezet. Denk aan de F-16’s in de strijd tegen ISIS en de F-35’s ter bescherming van de oostflank van het NAVO-verdragsgebied. Maar vergeet ook de transporthelikopters niet. Ze blusten brandhaarden in Albanië. En C-130-transportvliegtuigen evacueerde Afghanen uit Kaboel, nadat de Taliban de macht had gegrepen. Recent nog, na de aardbevingen in Turkije, vervoerde een C-130 gewonden uit het rampgebied.

De scheidend commandant gaf tevens vorm aan internationale samenwerking zoals de totstandkoming van een vliegtuigpool voor tank- en transportvliegtuigen. Een ander voorbeeld is de bewaking van het Benelux-luchtruim. Deze taak voert de luchtmacht sinds 2017 afwisselend uit met België.

Luyt benoemde vandaag ook het ongeval met de NH90-gevechtshelikopter in de West. Daarbij verloren 2 bemanningsleden het leven. Hij bestempelde het als een zwarte  bladzijde onder zijn bewind.

Tijd dat samenleving wakker wordt

De nieuwe commandant liet weten Luyts ‘reis’ van continue verbetering, verandering en vernieuwing voort te zetten. Maar ook van zijn focus. Want Steur sluit niet uit dat Nederland op termijn in een grootschalig conflict betrokken raakt. “Laten we daarover vooral niet naïef zijn. Dan is er maar één ding dat telt: onze missie, airpower leveren. Deze focus moet in al onze werkzaamheden, afwegingen en keuzes leidend zijn. Dat vereist volgens hem ook iets van de samenleving. “Want onze militairen moeten de beste training en spullen krijgen die zij nodig hebben om te vechten en te winnen. Het is hoog tijd dat de hele samenleving wakker wordt in dit prachtige landje achter te lage dijken. Dat vrede en veiligheid iets van ons allemaal vraagt.”