Defensie en Atlantic Council slaan handen ineen vanwege hedendaagse oorlogsvoering

Nieuwe technologieën als drones, hypersonische wapensystemen en de domeinen Space en Cyber. Ze vormen een steeds grotere uitdaging in de hedendaagse oorlogsvoering. Defensie en de Amerikaanse Atlantic Council sloten gisteren een nieuw samenwerkingsverband. Hiermee willen beide partijen Nederlandse innovaties en technologieën in verbinding brengen met het militaire innovatieve ecosysteem van de Verenigde Staten (VS).

Vergroot afbeelding Dr. Matthew Kroenig en commandeur Sebo Hofkamp schudden elkaar de hand voor een beeldscherm met de tekst Atlantic Council. Landsvlaggen aan weerszijden.
Beeld: Atlantic Council - Kimberley Talley
Dr. Matthew Kroenig (Director of Studies Atlantic Council) en commandeur Sebo Hofkamp (Defensieattaché in de Verenigde Staten).

De oorlog in Oekraïne heeft laten zien dat zogenoemde disruptieve technologische middelen een groeiende rol spelen in de oorlog van vandaag. Defensie gaat daarom samenwerken met het Atlantic Council. Dit is een onafhankelijke Amerikaanse denktank gericht op internationale betrekkingen en veiligheid. Door de handen ineen te slaan kan Defensie haar positie in de VS verder versterken. Daarnaast is het de bedoeling Nederlandse militaire technologie en innovaties te verbinden met innovatieve ecosystemen in de VS. Het moet de bondgenoten weerbaarder maken tegen deze nieuwe dreigingen.

Het partnerschap is veelomvattend. Zo plannen de partijen onder meer workshops en discussies over innovatieve militaire technologieën. Ook volgen er publicaties om Nederlandse innovaties en mogelijkheden onder de aandacht te brengen bij Amerikaanse stakeholders. Hier maken ook private partijen deel van uit.

Vergroot afbeelding
Disruptieve technologie speelt een steeds grotere rol op het strijdveld van vandaag.

Verzekeren

President Frederick Kempe van het Atlantic Council ziet grote mogelijkheden. “De samenwerking met het Nederlandse ministerie van Defensie is een kans voor ons om de Nederlandse expertise op het gebied van innovatie te benutten in een brede transatlantische gemeenschap.”

Volgens Defensieattaché in de Verenigde Staten commandeur Sebo Hofkamp is het werken binnen innovatieve ecosystemen “een van de grootste prioriteiten om de veiligheid van ons land en dat van onze transatlantische gemeenschap te verzekeren. Maar dit is ook complex in de Amerikaanse context. Ook dat is een reden om de handen ineen te slaan met een gerenommeerd instituut als het Atlantic Council.”

Hofkamp was de initiatiefnemer en tekende gisteren de samenwerkingsovereenkomst bij het Atlantic Council in Washington. De overeenkomst is voor een jaar en kan bij succes worden verlengd. Het partnerschap wordt (be)geleid door het Transatlantic Security Initiative (TSI) gevestigd in het Scowcroft Center for Strategy and Security, een onderdeel van het Atlantic Council.