Bronzen Schild voor Commandotroepencompagnie

104 Commandotroepencompagnie van het Korps Commandotroepen (KCT) heeft gistermiddag het Bronzen Schild ontvangen. Een bijzondere groepsonderscheiding die enkel in uitzonderlijke gevallen wordt toegekend. Luitenant-generaal Martin Wijnen reikte het ereteken uit op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal.

Vergroot afbeelding Zowel de ‘huidige’ 104 Commandotroepencompagnie als voormalig commando’s van 104 waren aanwezig bij de uitreiking.
Bij de uitreiking was niet alleen de ‘huidige’ 104 Commandotroepencompagnie. Ook voormalig commando’s van 104 traden aan.

Dat gebeurde vanwege ‘buitengewone toewijding en het bijzonder loffelijk optreden’ tussen 2005 tot heden.

“Mannen, ik ben dankbaar voor jullie inzet de afgelopen jaren. Jullie hebben op uitmuntende en moedige wijze jullie speciale operaties succesvol en onder hoge operationele druk uitgevoerd”, zo zei de Commandant Landstrijdkrachten.

Vergroot afbeelding Wijnen
Commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen.

Weerbaarheid

De focus voor de onderscheiding lag op 2 missies. De eerste, Special Forces Task Group ‘Viper’ rotatie 2, speelde van augustus tot en met december 2006 in Afghanistan. “De eenheid bewoog zich aan de randen van de door de Taskforce Uruzgan gedomineerde gebieden rond de stadjes Tarin Kowt en Deh Rawod. Daarbij is de eenheid veelvuldig in moeilijke omstandigheden terechtgekomen waarbij zij moedig, beleidvol en trouw hebben opgetreden. In deze periode werd 104 continu geconfronteerd met zeer risicovol werk veelal met gevaar voor eigen leven”, aldus generaal Wijnen.

Vergroot afbeelding Tijdens de uitreiking werd er een minuut stilte gehouden voor de collega’s die de compagnie tijdens missie-inzet, opleiding en training en daarbuiten verloor. Hun nabestaanden ontvingen een draaginsigne
Er was ook 1 minuut stilte voor de collega’s die de compagnie tijdens missie-inzet, opleiding en training en daarbuiten verloor. Hun nabestaanden ontvingen een draaginsigne

Verlies

Ook Special Operations Task Group Task Force 55 (TF55) rotatie 2 speelde in Afghanistan, van augustus tot en met december 2009. De operatie werd samen met collega’s van Netherlands Maritime Special Operations Forces uitgevoerd.  

TF55 wordt tevens gekenmerkt door groot verlies, benoemde Wijnen: “Bij een operatie in september 2009 in West-Uruzgan sneuvelde korporaal Kevin van de Rijdt tijdens een hevig vuurgevecht in de vallei van de Helmand-rivier. Van 3 kanten werden de commando’s onder vuur genomen. Eenmaal in dekking, bleek Kevin van de Rijdt te zijn geraakt. 6 man renden onder vijandelijk vuur terug om hun collega te halen, maar helaas is Kevin aan zijn verwondingen overleden.”

Vergroot afbeelding De commandant van 104 Commandotroepencompagnie ontvangt het Bronzen Schild uit handen van luitenant-generaal Martin Wijnen.
De commandant van 104 Commandotroepencompagnie ontvangt het Bronzen Schild uit handen van luitenant-generaal Martin Wijnen.

2 jaar geleden

Voor de periode tussen 2005 en nu zijn verschillende commando’s van 104 individueel gewaardeerd. Het Bronzen Schild is een bevestiging van de ‘team effort’ achter deze operaties. De commando’s hebben onder moeilijke omstandigheden en met een grote mentale weerbaarheid bijgedragen aan operaties in het belang van Nederland.

Eerder kregen ook 108 Commandotroepencompagnie (2009) en 105 Commandotroepencompagnie (2014) de bijzondere onderscheiding. Laatste keer dat het Bronzen Schild werd toegekend was in 2020, toen aan het Regiment Geneeskundige Troepen.