Kennisinstituten tonen innovatieprojecten aan Defensie

Een recordaantal kennisprogramma’s, technologieprojecten en innovatie-experimenten. Ze waren dit jaar allemaal op Innovation in Defence in de voormalige Fokkerterminal in Den Haag. Dat is hét evenement waar militairen, onderzoekers en ontwikkelaars samenkomen voor de laatste technologische oplossingen voor de krijgsmacht van de toekomst.

De uitdaging is volgens Directeur Operationeel Beleid en Plannen generaal-majoor André Steur dan ook groot. “Oorlogen, conflicten en spanningen dienen zich aan. Ook klimaatverandering, de beschikbaarheid van de publieke ruimte, inflatie en een overspannen arbeidsmarkt. Ze hebben invloed op ons handelingsvermogen.” De kennis- en technologiebasis blijven daarom van groot belang en daar wordt hard aan gewerkt.

Diversiteit aan projecten

Tijdens Innovation in Defence presenteren de kennisinstituten TNO, NLR, NLMARIN en de NLDA de dit jaar voltooide projecten. De elektrisch aangedreven Fennek, een modulaire lichtgewicht brug of een hypoxietrainer voor vliegers van de luchtmacht. Het is slechts een greep uit de ontwerpen waaraan is gewerkt. Achter veel projecten zit bovendien een nieuwe snellere manier van ontwikkelen.

Vergroot afbeelding Staatssecretaris Christophe van der Maat heeft grote belangstelling voor de lichtgewicht brug.
Staatssecretaris Christophe van der Maat heeft grote belangstelling voor de lichtgewicht brug.

Lichtgewicht brug

Een modulaire lichtgewicht brug bijvoorbeeld bestond vorig jaar alleen nog als grove schets. Met de overspanning zijn greppels, riolen of andere obstakels tot 2,5 meter breed moeiteloos en snel te overbruggen, bijvoorbeeld tijdens het gevecht. Inmiddels is er een prototype waar de genie beproevingen mee doet. De lijntjes met het consortium van bedrijven en kenniscentra met het Kenniscentrum Genie zijn bovendien kort. Daardoor wordt opgedane kennis direct verwerkt in een nieuwe versie van het product.

Kennis als fundament

Bij al deze ontwikkeling draait het om kennis. “Hoe beter dit fundament, des te beter de uiteindelijke operationele capaciteiten”, aldus Steur. Door als Defensie de kennis in een vroeg stadium in huis te halen, is de krijgsmacht een serieuze onderhandelingspartner voor de markt.