Defensie brengt af te stoten F-16’s vanuit VS naar Europa (update)

Defensie brengt vanaf vandaag 11 af te stoten F-16’s over van Florida naar Europa. De toestellen vliegen samen met 2 tankvliegtuigen naar de Azoren. Vanaf daar gaan zij donderdag door naar Charleroi. De straaljagers worden daar voorlopig gestald en in vliegwaardige conditie gehouden.

De F-16’s werden in de Verenigde Staten gebruikt voor de opleiding van Nederlandse vliegers. Nu de luchtmacht de overstap maakt naar de F-35, zijn de toestellen daar niet langer voor nodig. De F-16’s zijn verkocht aan de firma Draken International. Het bedrijf wil ze inzetten als ‘oefenvijand’.

Er is vertraging ontstaan bij de overdracht. Om de toestellen in vliegwaardige conditie te houden, is daarom onderhoud nodig. Dat gebeurt bij Sabca, op het vliegveld van Charleroi. Die Belgische maatschappij doet vaker onderhoud aan de Nederlandse F-16’s.

UPDATE 21 december 2022: De toestellen zouden 15 december in Charleroi landen, maar door technische redenen is de aankomstdatum van een aantal verlaat. De F-16’s worden door Nederlandse vliegers overgebracht. Een 12e toestel dat is verkocht aan Draken International komt vanuit Nederland.