Prinses Amalia maakt kennis met Defensie

Prinses Amalia heeft dit jaar de krijgsmacht beter leren kennen. Met haar 18e verjaardag bood Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim haar een eerste kennismaking aan. Zodoende bezocht zij op 3 verschillende momenten de luchtmacht, landmacht en de marine.

In april vloog Amalia vanaf Vliegbasis Volkel mee met een trainingsvlucht van een F-16. Hierbij hoorde zij over de inzetmogelijkheden van het gevechtstoestel als wapenplatform tegen gronddoelen en vliegtuigen. Voorafgaand aan de vlucht kreeg de prinses uitleg bij een F-16-simulator. Ook sprak zij tijdens het bezoek met militairen en andere medewerkers.

Vergroot afbeelding Prinses Amalia ontmoette militairen van het regiment Infanterie Oranje Gelderland.
Beeld: Prinses Amalia ontmoette militairen van het regiment Infanterie Oranje Gelderland.

Zware infanteriebrigade

De troonopvolgster deed in juni Darp aan. Dat is de thuisbasis van 43 Gemechaniseerde Brigade, de zware infanteriebrigade van de Koninklijke Landmacht. Ze reed daar mee in een Leopard 2A6-gevechtstank en ervoer zo hoe het is om te werken met deze zwaar gepantserde voertuigen. Ook ontmoette zij militairen van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon. Deze Nederlandse militairen zitten bij het regiment met haar naam: het Regiment Huzaren Prinses Catharina Amalia.

Water blazen

In Den Helder maakte de prinses in augustus kennis met de marine, het krijgsmachtonderdeel waar haar vader zijn opleiding startte. Ze werd hier ontvangen bij de onderzeedienst en ging aan boord van Zr.Ms. Zeeleeuw, een van de 4 onderzeeboten van de Walrusklasse. Tijdens een tocht onder water at ze samen met de bemanning de traditionele Indische rijsttafel en kreeg ze uitleg over het leven onder water. Prinses Amalia heeft onder begeleiding de onderzeeboot bestuurd en boven water laten komen.