Nederland doneert met Noorwegen en Estland veldhospitaal aan Oekraïne

Nederland doneert samen met Estland en Noorwegen een veldhospitaal aan Oekraïne. Dit bestaat uit een aantal containers, waarin een intensive care en operatiekamer worden geplaatst. Ook leveren de 3 landen de benodigde ondersteuning en medische hulpmiddelen. Dat melden ze vandaag in een gezamenlijke verklaring.

Vergroot afbeelding Een veldhospitaal.
Beeld: mmh.ee
Vooraanzicht van een deel van het veldhospitaal.

De containers zijn afkomstig uit Estland. Nederland en Noorwegen leveren hiervoor een financiële bijdrage. Die van Nederland bedraagt € 3,5 miljoen. Estland verzorgt samen met Oekraïense experts de trainingen voor het gebruik van het veldhospitaal. Nederland ondersteunt hierbij. De landen doneren ook 8 militaire voertuigen voor gewondentransport.

“De recente successen laten zien dat de Oekraïense strategie werkt”, zegt minister Kajsa Ollongren. “Maar Rusland blijft burgers en vitale infrastructuur bestoken met raketten. De winter is begonnen en de gevechten om Oekraïens grondgebied gaan door. Met dit mobiele operationele ziekenhuis kunnen de Oekraïners ook dichtbij het front levens van militairen redden. We moeten Oekraïne blijven steunen.”

Vergroot afbeelding Een operatiekamer in een veldhospitaal.
Beeld: mmh.ee
De 3 landen leveren een operatiekamer en intensive care.

4 bedden

De intensive care biedt plaats aan maximaal 4 bedden. Die zijn voorzien van bijvoorbeeld beademingsapparatuur, monitors, defibrillatoren en andere apparatuur.

In de operatiekamer kunnen maximaal 7 personen tegelijk werken. Deze is speciaal ingericht om levensbedreigende verwondingen te behandelen tijdens het zogeheten ‘gouden uur’. Dit betekent dat slachtoffers zo snel als mogelijk geholpen kunnen worden.