Minister pleit voor tech-samenwerking bij veiligheidsconferentie Halifax

“We moeten meer in technologie investeren en dat moeten we sámen doen.” Dat zei minister Kajsa Ollongren gisteren tijdens een paneldiscussie in Canada. Zij woonde daar samen met Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim het Halifax International Security Forum bij, een Trans-Atlantische veiligheidsconferentie.

Oorlogen win je door de tegenstander voor te blijven. Dat kan volgens de minister alleen als bondgenoten met elkaar én met de industrie samenwerken. “Zonder nauwe samenwerking met bijvoorbeeld tech start-ups is het onmogelijk om nieuwe technologie toe te passen in het militaire domein. We moeten nu investeren om onze technologische voorsprong te behouden.”

Ethische aspecten

Zij noemde als voorbeeld het gebruik van data en artificial intelligence bij de ontwikkeling van wapens en de beveiliging van kritieke infrastructuur. Met deze zogenoemde 'emerging & disruptive technologies' kunnen bondgenoten adequaat reageren op hybride dreigingen. Ook is het van belang oog te hebben voor de ethische aspecten van nieuwe technologieën. Nederland organiseert in februari volgend jaar een internationale conferentie over verantwoord gebruik van technologie in het militaire domein.

Vitaal belang

Ollongren wees op de grote rol van technologie en innovatie in de oorlog in Oekraïne. “Als je er van een afstand naar kijkt, lijkt de oorlog door het gebruik van tanks en zware artillerie traditioneel. Maar van dichterbij zien we innovatie. Neem bijvoorbeeld de drones, die de artillerie de weg wijzen. Hierdoor heeft Oekraïne een aanzienlijk deel van het grondgebied kunnen heroveren.”

Door Oekraïne deelgenoot te maken van innovatie, kunnen we van elkaar leren. De minister noemde het van 'vitaal belang' dat Oekraïne de oorlog wint. Ze benadrukte dat Nederland het land militair en humanitair blijft steunen. Zeker nu het winter wordt. 

Vasthouden aan sancties

“Door Oekraïne te steunen, voorkomen we bovendien dat Rusland een gevaar voor andere landen wordt. Rusland tast bijvoorbeeld diep in de reserves van zijn ballistische en hypersonische raketten. Het is heel belangrijk dat we stevig blijven vasthouden aan de sancties, zodat Rusland zijn voorraden niet kan aanvullen."