Minister Ollongren: “Uitspraak MH17-proces belangrijk moment van gerechtigheid”

Ruim 8 jaar nadat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne van de radar verdween, heeft de rechter vandaag uitspraak gedaan in het strafproces. 3 verdachten kregen een levenslange celstraf. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van de 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders. 1 verdachte werd vrijgesproken.

Vergroot afbeelding Het MH17-monument in Vijfhuizen.
Bloemen bij het MH17-monument in Vijfhuizen.

De rechter acht bewezen dat de 3 op 17 juli 2014 verantwoordelijk waren voor het afvuren van een Buk-raket vanaf een landbouwveld in rebellengebied. Het passagierstoestel van Malaysia Airlines werd hiermee neergehaald. Het nieuws kwam in Nederland als een schok binnen. Direct werden plannen gemaakt om slachtoffers te repatriëren en te identificeren en de ramp te onderzoeken.

Defensie was voor en achter de schermen nauw betrokken bij de uitvoering. Zo maakten Nederlandse militairen deel uit van de internationale taakgroep, die verantwoordelijk was voor de repatriëringsoperatie. Het ging onder meer om specialistisch personeel van de marechaussee.

Reactie minister Ollongren

Met de uitspraak wordt volgens minister Kajsa Ollongren recht gedaan aan de nabestaanden en het werk dat onder andere Defensiepersoneel leverde.

“De uitspraak in het MH17-proces zet die donkere juli-dag in 2014 weer in de schijnwerpers. Het laat zien dat recht zegeviert. Belangrijk vooral voor de nabestaanden. Maar ook voor onze eigen collega’s die betrokken waren bij de nasleep. Defensiepersoneel heeft onder andere bijgedragen aan een waardige repatriëring. Dankzij hen en vele anderen, markeren we nu een belangrijk moment van waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap voor de slachtoffers en hun nabestaanden.”