Nederlandse militairen gaan Oekraïners trainen binnen nieuwe EU-missie

Onder Europese vlag is vandaag een nieuwe trainingsmissie van start gegaan. De bedoeling is in 2 jaar 15.000 Oekraïners op te leiden. Defensie levert stafofficieren en biedt verschillende trainingen aan.

Vergroot afbeelding Militairen lopen door graslandschap.
Archieffoto: infanterietraining aan Oekraïense militairen.

Minister Kajsa Ollongren: “Nu de Russische oorlog tegen Oekraïne langer duurt, groeit bij de Oekraïense krijgsmacht naast wapenleveranties ook de behoefte aan militaire trainingen. Met deze nieuwe EU-missie bundelen de lidstaten hiervoor hun krachten. Vanuit Nederland gaan we hieraan een serieuze bijdrage leveren.”

De trainingen van de zogeheten EUMAM-missie gebeuren vooral in Duitsland en Polen, maar voor een deel ook in andere lidstaten. Het gaat om basisvaardigheden, het trainen van staven en specialistische opleidingen.

Nederlands aandeel

Nederland wil een deel van de trainingen op zich nemen. Defensie ziet onder meer mogelijkheden in het trainen van brigade- en bataljonsstaven, het gebruik en onderhoud van geleverde wapensystemen en trainingen op medisch gebied. Ook opleidingen voor het ruimen van explosieven kunnen.

Het geschatte aantal Nederlandse trainers voor de missie ligt tussen de 50 en 100 man. Dat hangt onder meer af van het totaalaanbod van de lidstaten. Wanneer de Nederlandse militairen starten is nog niet bekend.

Defensie levert verder militairen aan de hoofdkwartieren van de missie in Brussel, Duitsland en Polen. Zij beginnen daar nog voor eind november.

Eerdere trainingen

Nederlandse militairen trainen al Oekraïense collega’s in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens een bezoek vorige maand meldde Ollongren ook volgend jaar instructeurs te sturen. Samen met Duitsland trainden Nederlanders al Oekraïners in het ruimen van explosieven en hoe om te gaan met geleverde Pantserhouwitsers.