Berging Duits jachtvliegtuig uit WO II van start

Defensie is vandaag in de gemeente Lingewaard begonnen met de berging van een vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog neerstortte. Het gaat vermoedelijk om een Duits Focke Wulf Fw 190 A5 jachtvliegtuig. Bij de berging wordt onder meer gezocht naar stoffelijke resten.

Vergroot afbeelding Een Duits jachtvliegtuig op archiefbeeld.
Een Focke Wulf Fw 190 A5 op archiefbeeld.

Een team van de luchtmacht is verantwoordelijk voor de berging. Als zij restanten aantreffen, gaan de specialisten van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) aan de slag. Zij zorgen voor de berging en identificatie van de vlieger.

Ook de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is aanwezig, omdat er mogelijk explosieven bij het toestel liggen. De bergers gaan daarom behoedzaam te werk. Zij graven de grond rondom grote wrakdelen laagsgewijs af en checken die direct op explosieven. Op een nabijgelegen verwerkingslocatie wordt de grond gezeefd en verder gecontroleerd op stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen, vliegtuigonderdelen en munitie.

Boven de Betuwe werd tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. De Focke Wulf is 1 van de naar schatting 30 jachtvliegtuigen die neerkwamen in de buurt van het dorp Angeren. Daar wordt vanaf vandaag gegraven.

Nationaal programma

De berging maakt deel uit van het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken. Dit programma richt zich op de berging van vliegtuigwrakken waarin mogelijk stoffelijke resten van vermiste bemanningsleden liggen. Daarvan is bij deze berging mogelijk ook sprake. De komende 10 jaar worden naar schatting 30 tot 50 bergingen uitgevoerd binnen dit programma.