Viceadmiraal Boots: “Werk van strijdkrachten te belangrijk om alleen aan mannen over te laten”

“Diversiteit is een machtsbron die ongezien en ongehoord is gebleven en soms zelfs decennialang is verwaarloosd door militaire leiders.” Dat zijn de woorden van Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots. Hij richtte ze in Den Haag tot 27 vrouwen uit 24 landen, onder wie 1 uit Nederland. Vandaag hebben zij een officierscursus afgerond, bedoeld om met hun opgedane kennis VN-operaties te versterken.

Vergroot afbeelding Archieffoto van een vrouwelijke militair die hier deel uitmaakt van de enhanced Forward  Presence in Litouwen.
Archieffoto van een vrouwelijke militair die hier deel uitmaakt van de enhanced Forward Presence in Litouwen.

Volgens Boots is het werk van strijdkrachten, wat de missie of taak ook is, te belangrijk om alleen aan mannen over te laten. “Het verwaarlozen van de vaardigheden van vrouwen is het verwaarlozen van een 'krachtbron'. En ik durf te zeggen dat het zelfs gevaarlijk is om vrouwen uit te sluiten van het leger. Omdat we diversiteit nodig hebben om optimaal operationeel succes te behalen. We hebben wapenbroeders en -zusters nodig.”

Boots biechtte op dat hij zelf ook lange tijd niet besefte wat het belang is van diversiteit.
De uitdagingen op zijn pad tijdens operaties brachten daar verandering in. Hij noemde het leven aan boord van schepen en in kampen in Afghanistan. “De verhalen van vrouwen in uniform hebben mijn ogen geopend.”

Kampioenen

Boots noemde eenheid, in de vorm van gezamenlijk optreden, een sterk afschrikmiddel. “Waarschijnlijk de sterkste.” Dit is het geval voor de VN, voor de NAVO en voor elke alliantie of coalitie. “Als we het over operaties hebben, als we over het leger praten, als we het hebben over het op de best mogelijke manier bereiken van doelen. Dan moeten we klaar zijn om een winnend team te veranderen om nog beter te worden. Dan moeten we een team van kampioenen worden. Een team dat niet alleen wint, maar een dat op de best mogelijke manier wint. Niet alleen om geweld te beëindigen, maar om blijvende vrede en veiligheid tot stand te brengen.”

Met een dank je wel tot de vrouwen die met hun rol militaire eenheden en de VN versterken, sloot Boots zijn verhaal af.

800 vrouwelijke militairen

Sinds 2015 zijn inmiddels 800 vrouwelijke militairen uit 60 landen via deze 2-weken durende cursus voorbereid op een uitzending.
In de lessen passeren onderwerpen de revue als omgaan met stress of situaties waarbij seksueel geweld aan de orde is. Ook andere zaken die te maken hebben met de veiligheid van burgers in een missiegebied komen aan bod.