Welke risico’s zijn aanvaardbaar voor het handhaven en brengen van vrede?

De effectiviteit van de inzet van waarnemers in vredesoperaties op de Balkan tussen 1991 en 1995. Op een onderzoek hiernaar is militair historicus en landmacht-majoor Dion Landstra recent gepromoveerd. Welke risico’s waren voor deze specifieke groep onbewapende militairen aanvaardbaar bij het handhaven en brengen van vrede? Deze vraag komt in Landstra’s onderzoek aan bod.

Vergroot afbeelding Kaft van een boek.
De kaft van het boek.

In de eerste helft van de jaren '90 woedde er in het voormalige Joegoslavië een gruwelijke burgeroorlog. Diplomatieke inspanningen om dit conflict te beslechten liepen jarenlang op niets uit. Wapenstilstanden waren van korte duur. De Europese Gemeenschap en de Verenigde Naties stuurden een groeiend aantal waarnemers naar de Balkan, in de hoop iets van vrede te kunnen brengen.

Tussen 1991 en 1995 dienden ruim 400 Nederlandse officieren als waarnemer. De ongewapende monitors opereerden in kleine multinationale teams die tussen de lokale bevolking woonden en werkten. Zij fungeerden als de ‘ogen en oren’ van commandanten, diplomaten en de secretaris-generaal van de VN. Ook traden zij op als bemiddelaars en onderzoekers van geweldsincidenten. Daarbij liepen zij geregeld grote risico’s: bedreigingen, kapingen, gevaar van explosieven, berovingen en (gerichte) beschietingen waren aan de orde van de dag. Een aantal van hen werd ook gegijzeld en als levend schild gebruikt tegen luchtaanvallen.

De handelseditie van het onderzoek, ‘Informatiemakelaar en Schietschijf. De inzet en effectiviteit van waarnemers in vredesoperaties op de Balkan, 1991-1995’, is sinds gisteren verkrijgbaar in de (online) boekhandel.

Leveringsspecificaties

Auteur: Dion Landstra
Titel: Informatiemakelaar en Schietschijf. De inzet en effectiviteit van waarnemers in vredesoperaties op de Balkan, 1991-1995
ISBN: 9789024449477
384 bladzijdes
Met illustraties