Nederland levert raketten voor lucht- en raketverdediging in Oekraïne

Nederland levert raketten om de lucht- en raketverdediging van Oekraïne verder te versterken. Ze zijn bedoeld om te worden afgevuurd met een lucht- en raketverdedigingssysteem dat een van de bondgenoten levert. Dat schrijven ministers Kajsa Ollongren en Wopke Hoekstra aan de Tweede Kamer.

Minister Ollongren maakt de verdere militaire steun aan Oekraïne vandaag ook bekend bij de Ukraine Defense Contact Group (UDCG). De levering van raketten, met een boekwaarde van ruim € 15 miljoen, vindt plaats in het licht van de recente aanvallen van Rusland in Oekraïne. Hierbij zijn ook burgerslachtoffers gevallen. Het kabinet veroordeelt deze aanvallen ten zeerste. Met het gedeeltelijk bekendmaken van de bijdrage, wil het kabinet ook een signaal afgeven aan Rusland.

Ollongren: “Deze aanvallen sterken het kabinet in de overtuiging dat zij enkel zijn te beantwoorden met niet-aflatende steun aan Oekraïne en zijn bevolking. Ik heb ook in direct overleg met de Oekraïense minister van Defensie benadrukt dat Nederland zich, net als onze partners, niet door Rusland laat intimideren en Oekraïne blijft steunen.”

Morgen is Ollongren bij een overleg van de NAVO-ministers van Defensie. Ook daar zal zij de noodzaak voor en de urgentie van militaire steun benadrukken.

Effecten op gereedheid

Defensie bekijkt steeds wat de effecten zijn van de militaire steun aan Oekraïne op de gereedheid van de Nederlandse strijdkrachten. Tot op heden worden deze effecten als acceptabel gezien. Het kabinet houdt ook bij toekomstige verzoeken aandacht voor de effecten op de gereedheid.