Nederland en Zweden willen meer defensiesamenwerking

Zweden en Nederland gaan meer samenwerken op het gebied van Defensie. Dat hebben minister van Defensie Kajsa Ollongren en haar Zweedse ambtsgenoot Peter Hultqvist vandaag afgesproken, op de eerste dag van het staatsbezoek van Nederland aan Zweden.

Beide bewindslieden tekenden in het maritieme museum VASA in Stockholm een intentieverklaring. Dat gebeurde in het bijzijn van koning Willem-Alexander, koningin Máxima, de Zweedse koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia.

In de verklaring staat onder meer dat Nederland en Zweden de mogelijkheden bekijken voor samenwerking op het gebied van bewapening en onderzoek van militaire technologie. Ook willen de landen hun gezamenlijke oefeningen verbeteren en kennis uitwisselen om hybride dreigingen tegen te gaan. Denk aan cyberaanvallen en het verspreiden van desinformatie.

De Nederlandse en Zweedse krijgsmacht werkten de afgelopen jaren al op verschillende gebieden samen. Voorbeelden hiervan zijn de VN-missie Minusma in Mali en de antipiraterij-operatie Atalanta van de Europese Unie.

Zweden en Finland hebben inmiddels aangeven lid te willen worden van de NAVO. Dit verzoek is het gevolg van de toenemende dreiging van Rusland en de oorlog in Oekraïne. Nederland heeft het toetredingsverzoek al geratificeerd.

Goede betrekkingen

Het staatsbezoek duurt nog tot en met donderdag. Het bevestigt de goede betrekkingen tussen beide landen, die teruggaan tot de 17e eeuw. Naast defensie-onderwerpen staan ook energie, duurzaamheid en digitalisering centraal.