Defensie gaat voor regenboogkleuren tijdens Coming Out Day+

Coming Out Day+ bij Defensie. Want er was vandaag niet alleen aandacht voor de LHBT+’er, die openlijk uitkomt voor een seksuele geaardheid of genderidentiteit. Op het programma stond ook het 35-jarig jubileum van de destijds zogenoemde Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK), het LHBT+-netwerk van Defensie.  

Het is al niet meer weg te denken: sinds 2009 wordt jaarlijks op 11 oktober aandacht gevraagd voor de sociale acceptatie van LHTB+.
Dus werd bij het ministerie in Den Haag de regenboogloper uitgerold en wapperde op andere Defensielocaties de regenboogvlag.

35-jarig jubileum

Maar daar bleef het deze keer niet bij. 2022 is namelijk ook een jubileumjaar voor de SHK, het netwerk dat staat voor LHBT+-emancipatie bij Defensie. Het verdere programma op Coming Out Day stond in het teken van dit jubileum.

De SHK, is als oudste LHBT+-netwerk, in 1987 opgericht door enkele officieren en kreeg wereldwijde aandacht. Daaruit volgde het doel om gelijke rechten te creëren voor LHBT+’ers binnen Defensie en op uitzending. De stichting adviseert Defensie en helpt leidinggevenden en medewerkers om voor iedereen een veilig leefklimaat te creëren.

Vergroot afbeelding Mystery guest Dolly Bellefleur in gesprek met een militair.
Mystery guest Dolly Bellefleur.

Transgender

Genodigden luisterden en spraken onder leiding van mystery guest Dolly Bellefleur over verleden, heden en toekomst van de SHK. De travestie-artiest bevroeg daarna korporaal der 1e klasse Taylor Daamen over de weg die zij als militair binnen Defensie aflegde in haar transitie als transgender. Daamen begon als infanterist en werkt nu binnen het bedrijfsmaatschappelijk werk. Voorzitter SHK Jaus Müller: “Iedereen kan zichzelf zijn bij Defensie. Maar niet iedereen voelt die vrijheid. In onze statuten staat dat wij onszelf zullen opheffen als iedereen zich gelijkwaardig voelt en zo wordt behandeld. Die dag is er nog niet, dus blijven wij ons hiervoor inzetten.”

1e SHK-coin

Speciale dank ging uit naar de vorige voorzitter van de SHK, Peter Kees Hamstra. Hij ontving de 1e SHK-coin, waarmee de stichting haar waardering toont voor de saamhorige en betrokken SHK-collega’s door de jaren heen. Alle genodigden kregen na afloop een exemplaar van deze munt.