Biografie eerste Nederlandse marineduiker ligt in de boekhandel

Het markante levensverhaal van de grondlegger van het duikbedrijf van de Koninklijke Marine staat op papier. In ‘Olke Arnoldus Uhlenbeck, van marineduiker tot vice-admiraal’ neemt het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) een duik in zijn verleden. Gisteren was de presentatie.

Vergroot afbeelding Een boekoverhandiging.
Prof. mr. Pieter van Vollenhoven (l) nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Uhlenbeck (1810-1888) legde in de 19e eeuw de basis voor de huidige Defensie Duikgroep door als eerste Nederlandse militair onder water te opereren. Maar hij stond niet alleen bekend om zijn verrichtingen. Ook zijn flamboyante karakter maakte van hem een opzienbarende verschijning. Dat karakter leverde hem de bijnaam ‘Lord Donderton’ op.

Inmiddels is de Defensie Duikgroep een aparte afdeling met duikers en onderwaterrobotica binnen de marine. Wereldwijd voert de groep duikoperaties uit zoals het zoeken en bergen van objecten, het repareren van marineschepen en het vernietigen van explosieven.

Eerste exemplaar

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven nam in het Marinemuseum in Den Helder het 1e exemplaar in ontvangst. Tijdens de boekpresentatie gaven auteur en marinehistoricus Alan Lemmers en een nazaat van Uhlenbeck een toelichting op het leven van de viceadmiraal.

Zo werd Uhlenbeck in de Verenigde Staten geboren. Op 10-jarige leeftijd trok hij met zijn ouders naar Nederland. Tijdens zijn dienstperiode vocht hij in Antwerpen mee tijdens de Belgische opstand (1830-1832) en maakte hij verschillende expedities mee naar Oost-Indië en Japan.

Het rijk geïllustreerde boek telt 160 pagina’s en is voor € 29.50 te koop in de boekhandel.
ISBN: 9789051946086