Einde Tweede Wereldoorlog in koninkrijk herdacht

Bij het Indisch Monument in Den Haag zijn vanavond alle militaire- en burgerslachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië herdacht. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport legden een krans namens de Rijksministerraad.

Vergroot afbeelding Vertegenwoordigers van de militaire top van Defensie bij kranslegging Indisch Monument.
Beeld: ©ANP Phil Nijhuis

Ook leden van de Koninkrijksregering, ambassadeurs en mensen van de 1e generatie oorlogsgetroffenen legden kransen. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots en plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Dick van Ingen deden dat namens de krijgsmacht. Ook de operationele commandanten danwel de plaatsvervangers van de andere krijgsmachtdelen waren erbij.

Tijdens de Nationale Herdenking werd stilgestaan bij de capitulatie van Japan 77 jaar geleden. Daarmee eindigde de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en was het hele Koninkrijk der Nederlanden bevrijd.

Vaandel

De plechtigheid begon zoals gebruikelijk met het intreden van het vaandel van 12 Infanteriebataljon Air Assault Regiment van Heutsz en het luiden van de Indische klok.

Traditiegetrouw werd ook het Indisch Onze Vader ten gehore gebracht. Die eer was dit jaar aan zangeres Elise van der Horst. Ze werd begeleid door het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Hoofdspreker was Beau Schneider, zoon van de onlangs overleden acteur Eric Schneider die de oorlog doorbracht in Japanse interneringskampen.

Melati-lezing

Viceadmiraal Boots hield gisteravond de zogeheten Melati-lezing. Hij sprak onder meer over het gebrek aan erkenning voor wat velen meemaakten tijdens de Tweede Wereldoorlog, de onafhankelijkheidsoorlog of de moeizame aankomst in Nederland. “Er was decennia lang maar weinig oor voor hun verhaal.”