Via Gladiola kleurt ook dit jaar weer groen

Het blijft een lust voor het oog. De stoet met een kleurenpalet aan uniformen, vaandels en vlaggen die deze week door Nijmegen en omstreken trok. 5.145 militairen uit binnen- en buitenland wandelden vandaag de Via Gladiola op. Twee jaar later dan voorzien, zit de 104e editie van de 4Daagse erop. Al was die vanwege het door de hitte ingekorte programma best uitzonderlijk.

1.875 Nederlandse militairen haalden de eindstreep. De rest van de collega’s die het 4Daagsekruis kreeg, was afkomstig uit 33 andere landen. De mannen en vrouwen liepen voornamelijk in detachementsverband, waarbij velen ook nog eens 10 kilo bepakking meesjouwden. Dit om de prestatie te verhogen. De mars- en strijdliederen ontbraken tijdens de lange wandeluren natuurlijk niet. Want hoe ‘licht’ loopt het als je met elkaar zingt op een ritmisch cadans?

Kamp Heumensoord

Kamp Heumensoord was afgelopen week traditiegetrouw de verblijfplaats van de militairen. De landmacht bouwde het kamp op het Nijmeegse oefenterrein dit jaar voor de 60e keer. Voorlopig blijven militairen dat nog zeker 5 jaar doen. Gisteren is dat namelijk in een convenant vastgelegd tussen Defensie, de gemeente Nijmegen en de Stichting De 4Daagse.

Vergroot afbeelding Militairen aan het werk op een brug.
Aanleg van de pontonbrug bij Cuijk.

Brug over de Maas

De landmacht is sowieso altijd nauw betrokken bij het Nijmeegse wandelevenement. Zo legden genisten gisteren bij Cuijk een tijdelijke brug over de Maas. De tienduizenden 4Daagse-lopers konden daar vandaag de rivier oversteken. De zogenoemde pontonbrug is ongeveer 100 meter lang en bestaat uit 18 drijvende platforms. Het bouwen van de brug geldt als militaire oefening.

Defensie smartwatch

Van geheel andere orde is de relatie van de 4Daagse met een speciale Defensie smartwatch.

Fysiologen van het RadboudUMC onderzochten afgelopen week het algoritme van 20 wandelaars van verschillende leeftijden.

Ze testten de mogelijkheid om de lichaamstemperatuur te berekenen uit de hartslag tijdens de langdurige en matige intensieve inspanning. Daarvoor gebruikten de onderzoekers de zogenoemde Defence Sport & Outdoor Watch voorzien van een speciaal dataveld.

Lees ook over de Nijmeegse 4Daagse in de vandaag verschenen Defensiekrant.