Werkstraffen-pilot op landmachtkazerne lijkt succesvol

De schoonmaak van terreinen en gebouwen en schilderwerkzaamheden. Het is een greep uit de klussen die cliënten van Reclassering Nederland uitvoeren bij de landmacht. Dat gebeurt als gevolg van opgelegde straffen door het Openbaar Ministerie. De samenwerking tussen de partijen blijkt een goede match te zijn, zo bleek gisteren uit een informele evaluatie.

Vergroot afbeelding Militaire voertuigen op een rijbaan.
De Generaal Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot.

De cliënten maken deel uit van een pilot en zijn aan de slag op de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. Zo leveren zij een waardevolle bijdrage aan een schone en veilige kazerne. Medewerkers van Reclassering Nederland begeleiden de cliënten bij hun werk. Het gaat steeds om een ongeveer 10-koppige groep, die dagelijks de handen uit de mouwen steekt.

Maatschappelijke betrokkenheid

De pilot begon op 1 juni vorig jaar. Door het succesvolle verloop is het inmiddels een volwaardig, compleet en volwassen project geworden van Reclassering Nederland. Hun  cliënten geven op een goede manier invulling aan de uitvoer van de aan hen opgelegde straf. Daardoor komen zij weer een stap verder in hun maatschappelijke ontwikkeling. De landmacht geeft op haar beurt blijk van maatschappelijke betrokkenheid door gelegenheid te bieden werkstraffen op militair terrein uit te voeren.

De formele evaluatie staat gepland voor na de zomer. Dan bepalen betrokken partijen of de samenwerking structureel wordt.