Nijmeegse 4Daagse start op woensdag

Meer dan 6.400 militairen staan ingeschreven om de 4Daagse te lopen. Van dat aantal komen er 3.848 uit het buitenland. De Stichting 4Daagse heeft vanmiddag echter  besloten om de eerste wandeldag van de Nijmeegse Walk of the World niet door te laten gaan. Dinsdag 19 juli kan de temperatuur namelijk oplopen tot 39 graden.

Dat zou de hoogste temperatuur ooit gemeten zijn in 104 edities Vierdaagse geschiedenis. Door deze extreme hitte wordt de te verwachten druk op de zorg te hoog om een veilige wandeldag te kunnen organiseren. Daarom was er volgens het weeradviesteam van de 4Daagse (bestaande uit onder andere een meteoroloog, inspanningsfysioloog, sportpsycholoog en het Rode Kruis) geen andere keus dan de eerste dag van het evenement te schrappen.

Gezondheid voorop

Luitenant-kolonel John Haasnoot, commandant Centrale Verzorging Militairen op Heumensoord, heeft alle begrip voor de genomen maatregelen. “Vanzelfsprekend staat de gezondheid van de wandelaars voorop. We zijn aan het inventariseren wat deze maatregelen voor onze mensen betekenen. We kijken ernaar uit om woensdag van start te gaan.”

Het merendeel van de deelnemende militairen, afkomstig uit 34 landen, verblijft tijdens de 4Daagse op Heumensoord.