Defensie neemt eerste waterstofvoertuigen in gebruik

Geurloos en kleurloos waterstof: daarop rijden komende maanden 33 nieuwe voertuigen van Defensie. De eerste 9 zijn sinds vandaag in gebruik. Een waterstofauto is een elektrisch voertuig met waterstof als energieopslag. Het voertuig gebruikt de uit waterstof vrijgemaakte elektriciteit.

Vergroot afbeelding Rij voertuigen geparkeerd voor een gebouw.
De eerste Defensie-auto's op waterstof.

De brandstof is te krijgen bij 15 tankstations in Nederland. Met een volle tank heeft de auto een actieradius van 500 tot 700 kilometer.

Defensie heeft al aardig wat kennis opgedaan over voertuigen op waterstof. Bij  diverse eenheden is er nu vraag naar deze schone manier van vervoer. Op korte termijn komen er nóg eens 9 van deze voertuigen op waterstof. Waarschijnlijk is het totale aantal in september gestegen tot 33.

De waterstofvoertuigen dragen bij aan het doel om in 2030 emissieloos te rijden. Bovendien gaat Defensie deze voertuigen veelzijdig inzetten. Daardoor komt er nog meer kennis vrij (bijvoorbeeld over onderhoudskosten) en feedback van gebruikers over rijervaringen. Zo kan Defensie een goede afweging maken over de inzet van waterstof- en batterij-elektrische voertuigen.

Vergroot afbeelding Rij voertuigen geparkeerd voor een gebouw.
De eerste waterstofvoertuigen van Defensie gaan de weg op.

Veiligheid

De tanks voor waterstof zijn zeer sterk en bestand tegen de impact van zware ongelukken. Waterstof tanken brengt geen gevaar met zich mee. Anders dan bij benzine gaat het geheel automatisch en checkt het systeem of de aansluiting goed is.

Er kan dus veilig gereden worden, maar waterstof heeft enkele van dezelfde beperkingen als LPG. Zo geldt er in sommige parkeergarages een LPG-verbod en mag een LPG-auto ook niet in de Eurotunnel komen. Op dit moment is wat voor LPG geldt, ook op waterstof van toepassing.