Landmacht bouwt met bedrijfsleven basis in Roemenië voor NAVO-inzet

Landmachtmilitairen zijn deze zomer aan de slag in het Roemeense Cincu. De genisten bouwen hier samen met Franse en Belgische collega’s een militaire basis. De zogenoemde hoofdmacht van de militaire bouwvakkers-eenheid is vanmiddag in Roemenië geland. Het betreft dit keer een bijzonder gezelschap. Hieraan zijn namelijk ook gemilitariseerde bouwers en materieel van firma Snijder toegevoegd.

Vergroot afbeelding Genisten in vertrekhal.
Genisten hier nog in afwachting van hun vlucht naar Roemenië, maar daar inmiddels geland.

Het is de bedoeling dat de  basis in het midden van het land voor het einde van dit jaar gereed is. Dan nemen militairen van 11 Luchtmobiele Brigade die in augustus naar Roemenië vertrekken hier hun intrek. De rode baretten maken daar, onder leiding van Frankrijk, deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid (eFP) in Roemenië, in principe voor 12 maanden. Dat heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne en de dreiging die uitgaat naar de omliggende NAVO-landen. Om die reden besloot de NAVO in april battlegroups in Bulgarije, Hongarije, Roemenië en Slowakije te stationeren.

Piekbelastingen beter op te vangen

De samenwerking tussen 101 geniebataljon en firma Snijder gaat al een paar jaar terug. In 2018 werkten Snijder en Defensie voor het eerst samen tijdens een oefening, ook in Roemenië. Dat smaakte naar meer. Militairen leerden veel van de kennis en kunde van de civiele werknemers. Die leerden op hun beurt Defensie beter kennen.

De jaren erna werd de samenwerking geïntensiveerd. Het bataljon maakte een plan om civiele bedrijven steeds meer te integreren en hun werknemers reservist te maken. “Hierdoor ontstaat een flexibele schil van werknemers. Daardoor zijn piekbelastingen zoals nu beter op te vangen. De samenwerking met Snijder is dan ook een mooi voorbeeld van onze steeds meer adaptief wordende krijgsmacht”, aldus luitenant-kolonel Kremers, commandant van 101 geniebataljon. “In deze tijd van personeelstekorten, halen we met dit soort slimme constructies niet alleen extra expertise in huis, maar ook extra mankracht. Zelfs tijdens inzet in het buitenland.”

Vergroot afbeelding 3 beëdigde militairen.
Gemilitariseerd en beëdigd.

Beëdiging tot reservist

De bouwers van Snijder vallen in Roemenië onder ‘militaire inzet’. Daarom was het noodzakelijk hen te militariseren. Hiervoor volgden zij een verkorte militaire opleiding tot reservist en leerden onder meer wapens te hanteren. Vorige week zijn zij beëdigd en vanaf vandaag ingezet. “Zij zijn meer dan welkom en volwaardig lid van onze eenheid”, zegt een collega van de genie.

Zodra het militaire kamp gereed is gaan de 85 ‘constructiegenisten’ naar Nederland terug.