Mogelijk vaker marineschip naar Indo-Pacific

Defensie streeft er naar eens per twee jaar in Europees verband met een marineschip in de Indo-Pacific regio aanwezig te zijn. Zo wil Nederland zich inspannen voor het behoud van de vrije scheepvaart. Dat heeft minister van Defensie Kajsa Ollongren gisteren gezegd bij de Shangri-La Dialogue in Singapore, de belangrijkste veiligheidsconferentie in Azië.

Vergroot afbeelding Minister van Defensie Kajsa Ollongren achter katheder.
Minister van Defensie Kajsa Ollongren tijdens de Shangri-La Dialogue in Singapore.

De minister sprak mede namens de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Josep Borrell, die niet aanwezig kon zijn. De speech werd door de minister gehouden tijdens een sessie over de gezamenlijke veiligheidsissues voor Europa en de Indo-Pacific.

Poetins territoriale oorlog laat zien hoe Europa en Azië met elkaar verbonden zijn. “De illegale en niet-uitgelokte invasie van Oekraïne door een lid van de VN-Veiligheidsraad heeft de mondiale veiligheidssituatie fundamenteel veranderd. Er is geen ‘ver weg’. Een oorlog in een deel van de wereld treft mensen over de hele wereld”, aldus de minister. Ze noemde de blokkades van graantransporten uit Oekraïne als voorbeeld. Die hebben een wereldwijde voedselcrisis tot gevolg.  

Slagaders

De minister omschreef daarnaast de oceanen als de slagaders van de wereldeconomie. “De Indo-Pacifische regio is in dit opzicht cruciaal. De zeeën moeten voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Dat vereist actie van ons allemaal, collectief.” Ze gaf aan dat Defensie ernaar streeft om elke twee jaar met een marineschip in Europees verband aanwezig te zijn om de uitgesproken steun kracht bij te zetten.

Veiligheidsvraagstukken

Tijdens de Shangri-La Dialogue komen defensieministers, generaals, academici en professionele analisten uit de hele wereld samen om belangrijke veiligheidsvraagstukken voor de regio te bespreken. Onder de aanwezigen waren naast Ollongren ook de Amerikaanse en de Chinese ministers van Defensie.

Op militair niveau was Nederland vertegenwoordigd door commandant der strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. Hij sprak daar onder andere met zijn counterparts uit Australië en Japan.