Taak F-35’s in Bulgarije zit er bijna op

De F-35’s die Nederland in Bulgarije heeft gestationeerd vliegen vandaag hun laatste missies. De taak is het luchtruim aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied te bewaken. Twee F-35’s zijn sinds april beschikbaar voor de NAVO. Bulgarije wil graag dat de jachtvliegtuigen langer blijven. Dat is vanwege de beperkingen bij de Nederlandse krijgsmacht echter niet mogelijk.  

Vergroot afbeelding F-35 landt op vliegveld in Bulgarije. Besneeuwde bergtop op de achtergrond.
Een van de F-35's van de Koninklijke Luchtmacht in Bulgarije.

De jachtvliegtuigen zijn er niet voor niets, zo leerde de ervaring. Er gaat sowieso een afschrikkende werking vanuit. Los daarvan was er meerdere malen sprake van dreigende situaties richting NAVO-gebied. Dat leidde tot alarmering van de F-35’s.

De toestellen opereren vanaf het Bulgaarse Graf Ignatievo. Hier staan overigens 4 F-35’s. De helft wordt als reserve achter de hand gehouden. De straaljagers en de ongeveer 100 militairen van het F-35-detachement keren deze week terug naar vliegbasis Leeuwarden.

Het is nog niet bekend of een van de andere bondgenoten de taak van Nederland overneemt.