Monumenten Oeffelt en Gennep eren oorlogshelden

Ze sieren sinds vandaag de oevers van de Maas bij het Brabantse Oeffelt en het Limburgse Gennep. 2 bijzondere monumenten die zijn samengesteld uit panelen van een zogenoemde baileybrug. De gedenktekens vormen een eerbetoon aan de Britse major Edwin Hunt MVO en de Nederlandse reserve-luitenant ir. Constant Lambrechtsen van Ritthem.

Vergroot afbeelding Veteranen onthullen monumenten.
Major Edwin Hunt MVO (r) en Nick Lambrechtsen (l), zoon van Constant Lambrechtsen van Ritthem, onthulden de monumenten.

Beide mannen waren in het voorjaar van 1945 verantwoordelijk voor de bouw van de langste drijvende baileybrug uit de Tweede Wereldoorlog. Hunt en Lambrechtsen ontwierpen de meer dan een kilometer lange overspanning tussen Oeffelt en Gennep. Ook begeleidden ze de constructie.

Vergroot afbeelding Veteranen in een legervoertuig.
De mannen arriveerden in stijl.

Sleutelstuk

Voor de geallieerden vormde de brug over de Maas het sleutelstuk in de corridor op weg naar Duitsland. Zo konden ze eindelijk beginnen aan een van de grootste en belangrijkste operaties uit de Tweede Wereldoorlog: het Rijnlandoffensief oftewel operatie Veritable.

Doel was om het gebied tussen de Maas en de Rijn vrij te maken van Duitsers. Dan de Rijn over te steken en door te stoten naar Duitsland, zo was het plan. Voor de operatie verzamelden zich rond Nijmegen een kwart miljoen militairen. Het merendeel moest zich een weg vechten door de slechts enkele kilometers brede passage tussen Maas en Rijn. Om daar überhaupt te komen was de Maas bij Oeffelt de eerste horde. De baileybrug was daarvoor dus cruciaal.

Vergroot afbeelding Major Edwin Hunt MVO.
Major Edwin Hunt MVO.

Onthulling

Hunt, inmiddels 102 jaar oud, en de zoon van Constant Lambrechtsen van Ritthem onthulden de monumenten.