Zr.Ms. Karel Doorman sluit aan bij NAVO-vlootverband

Zr.Ms. Karel Doorman is zojuist vanuit Den Helder vertrokken. Het marineschip sluit zich aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is een van de snel inzetbare vlootverbanden uit de flitsmacht van de NAVO. SNMG1 is hoofdzakelijk actief op de Noord-Atlantische Oceaan, Noordzee en de Baltische Zee.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Karel Doorman ligt aan de kade.
Archieffoto: Zr.Ms. Karel Doorman.

Als ondersteunings- en bevoorradingsschip kan de Doorman eenheden binnen het eskader voorzien van brandstof en goederen. Het schip is uitgerust met 2 NH90-maritieme gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando. De bemanning telt ongeveer 250 militairen. Dit is inclusief een boardingteam en force protection element. Die bestaan uit 30 Duitse collega’s van het Seebataillon.

Opdrachten

De schepen van SNMG1 nemen deel aan diverse oefeningen. Dit om de onderlinge samenwerking te versterken. Het vlootverband is continu beschikbaar voor opdrachten uit het NAVO-hoofdkwartier.

Commando

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën maakt als stafschip al deel uit van SNMG1. Nederland voert namelijk heel 2022 het commando over de maritieme taakgroep. De leiding is in handen van commandeur Ad van de Sande.

De Karel Doorman keert naar verwachting eind september terug in Den Helder.