Wageningen: van herdenking naar bevrijdingsfeest

Op het 5 Meiplein in Wageningen is gisteravond, zoals gebruikelijk was tot 2020, het bevrijdingsvuur aangestoken. Daarmee wordt traditioneel de overgang van herdenking naar bevrijdingsfeest gekenmerkt. 

Vergroot afbeelding Militair salueert bij het bevrijdingsvuur op het 5 Meiplein in Wageningen. Militair muziekkorps op de achtergrond.
Op het 5 Meiplein in Wageningen is gisteravond het bevrijdingsvuur aangestoken.

In de stad waar de Duitsers in 1945 de capitulatie tekenden, hield minister van Defensie Kajsa Ollongren vanmiddag na de vlaggenparade een toespraak.

“Vandaag vieren we onze vrijheid in de wetenschap dat er in de Oekraïne geen muziek klinkt, maar het geluid van luchtalarmen, raketinslagen en artilleriebeschietingen. De geschiedenis leert ons dat het makkelijker is om een oorlog te beginnen, dan die te beëindigen. Daarom is het belangrijk te voorkomen dat er oorlog komt. Daarom hebben we een sterke krijgsmacht nodig. Militairen die beschermen wat ons dierbaar is.” 

Vergroot afbeelding Minister van Defensie Kajsa Ollongren klapt bij het passeren van het defilé.
Minister van Defensie, Kajsa Ollongren: "Belangrijk te voorkomen dat er oorlog komt."

Defilé

Die (oud-)militairen trokken even later tijdens het Bevrijdingsdefilé voorbij aan onder anderen aan de minister, Ridder Militaire Willemsorde majoor Marco Kroon en Mr. Pieter van Vollenhoven. Die parade is, weliswaar kleiner dan voorheen, in ere hersteld. Defensie heeft toegezegd het defilé in Wageningen de komende jaren toch te blijven ondersteunen. Aanvankelijk was er sprake van dat het evenement eens in de 5 jaar zou worden gehouden.