Defensie vliegt Ambassadeurs van de Vrijheid weer door het land

Voor het eerst in 3 jaar viert Nederland Bevrijdingsdag weer met verschillende festivals door heel het land. Ook het Defensie Helikopter Commando levert weer een bijdrage met 2 Cougar-transporthelikopters en een NH90-maritieme gevechtshelikopter. Zojuist stegen zij op om de artiesten als Ambassadeurs van de Vrijheid naar 14 festivals in 12 provincies te brengen.

Vergroot afbeelding Vliegers van Defensie en de Ambassadeurs op een vliegbasis. Helikopters op de achtergrond.
Dit jaar zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid: Suzan & Freek, Duncan Laurence, Donnie en Fresku.

Dit jaar zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid: Suzan & Freek, Duncan Laurence, Donnie en Fresku. De artiesten zijn vandaag te zien op festivals in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Utrecht, Vlissingen en Rotterdam.

De Cougars keren in de avond terug naar hun thuisbasis Gilze-Rijen. De NH90 vliegt dan terug naar Maritiem Vliegkamp de Kooy in Den Helder.

Vergroot afbeelding Staatssecretaris Christophe van der Maat in gesprek met een vlieger van de luchtmacht.
Staatssecretaris Christophe van der Maat bij het Defensie Helikopter Commando. Even later zwaaide hij de ambassadeurs uit.

Niet vanzelfsprekend

Leven in een vrij en veilig land is niet overal vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan de situatie in Oekraïne. Stilstaan bij de bevrijding van Nederland en het jaarlijks vieren van de vrijheid is iets waaraan de Koninklijke Luchtmacht dan ook graag een bijdrage levert.

Meer informatie over 4 en 5 mei is te vinden op https://www.4en5mei.nl/. Wie meer wil weten over de bevrijdingsfestivals, kan terecht op: www.bevrijdingsfestivals.nl.