Noodopvang kazerne Zoutkamp eindigt

De noodopvang voor Afghaanse evacués op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne sluit per 1 mei. Defensie heeft de locatie in het Groningse Zoutkamp weer hard nodig voor oefeningen. Dat heeft vooral te maken met de oorlog in Oekraïne en de dreiging aan de oostflank van Europa.

Op het dichtbij gelegen oefenterrein Marnewaard zijn regelmatig meerdaagse oefeningen. De Willem Lodewijk van Nassaukazerne wordt dan onder meer gebruikt om militairen te legeren.

De kazerne is sinds augustus vorig jaar echter in gebruik voor de noodopvang van zo’n 450 Afghaanse evacués. Zij verlieten Afghanistan toen de Taliban er de macht overnamen. Defensie had het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) eerder al laten weten dat de locatie uiterlijk tot mei beschikbaar is. Eerder zou de noodopvang op de kazerne eind november al de deuren sluiten.

Defensie heeft op dit moment legerplaats Harskamp en het Walaardt Sacré Kamp beschikbaar gesteld aan COA en gemeente voor de opvang van vluchtelingen en evacués.