Dé HR-manager van 2022 is een landmachtgeneraal

Dé HR-manager van 2022: brigadegeneraal Kees de Rijke. De directeur HR sleepte zowel de publieksprijs als de vakjuryprijs binnen. Dat gebeurde gisteren tijdens de jaarlijkse 'HRtop100'-vakdag.

Vergroot afbeelding HR-manager van 2022: brigadegeneraal Kees de Rijke.
HR-manager van 2022: brigadegeneraal Kees de Rijke.

De Rijke noemt het een waanzinnige waardering nadat de Nederlandse HR-gemeenschap hem heeft verkozen tot dé HR-manager van 2022. “Maar”, zegt hij, “Deze eer komt het hele landmachtteam toe.”
 

Ontwikkeling en loopbaan

De Rijke kreeg de titel vanwege zijn vernieuwende kijk en handelen op personeelsgebied. “Mandaten en bevoegdheden komen zoveel mogelijk bij onze leidinggevenden op de lagere niveaus te liggen. We investeren in technologisch hoogwaardige systemen om onze bedrijfsvoering verder te automatiseren. We bieden meer tools waardoor onze medewerkers zelf eigenaarschap kunnen nemen over hun ontwikkeling en loopbaan.”Volgens De Rijke wil de landmacht een inclusieve organisatie zijn waarbij eenieder dezelfde kansen moet krijgen. “Er is geen sprake van uitsluiting op basis van wie of wat je bent. De kracht zit in de diversiteit van het team, wat voor ons belangrijker is dan het individu.”

Diverse uitdagingen

Al met al heeft de militaire organisatie te maken met een enorme (cultuur)verandering met diverse uitdagingen. “Mijn mensen en ik werken dagelijks met veel passie en toewijding om Defensie in het algemeen en de Koninklijke Landmacht in het bijzonder een aantrekkelijke werkgever te laten zijn, ook in de toekomst.”

Toenemende onvoorspelbaarheid

Door tekorten aan menskracht heeft Defensie een urgent probleem om structureel te kunnen blijven beschermen wat ons dierbaar is, vindt De Rijke. “Het tekort aan personeel heeft namelijk direct invloed op de inzetbaarheid van de krijgsmacht. Niet in de laatste plaats vraagt de onderbezetting ook veel van het zittend personeel. Met de toenemende onvoorspelbaarheid neemt de behoefte aan een flexibel samengestelde, snel op- en afschaalbare en inzetbare krijgsmacht verder toe. Daarvoor moet Defensie nu en in de toekomst kunnen beschikken over voldoende, professioneel en inzetbaar personeel.”