Gereedheid stand-by eenheden NAVO omhoog

Defensie schroeft de gereedheid van militaire eenheden op. Dat gebeurt om te voldoen aan de gevraagde reactietijden van de NAVO. Dat betekent dat Defensie zich gaat voorbereiden op het snel kunnen inzetten van eenheden als de NAVO daarom vraagt.

Vergroot afbeelding Vooraanzicht Boxer-ambulance.
Boxers staan stand-by.

De NAVO heeft de gereedheid van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO, verhoogd. Zo is de alliantie voorbereid op alle mogelijke scenario’s ter verdediging van het bondgenootschap. Vanwege de gespannen veiligheidssituatie aan de oostflank moet de NAVO immers snel kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen. Dat betekent ook dat in Nederland de gereedheid van onderdelen van de krijgsmacht wordt verhoogd.

Over welke militaire capaciteiten het gaat, doet Defensie geen mededelingen. Dat geldt ook voor de reactietijden waarmee rekening wordt gehouden en hoe eenheden, na eventuele activatie, inzetbaar zijn.

Scheepsbemanningen, landmachteenheden en vliegtuigen die al stand-by zijn voor NAVO-operaties, zijn nu sneller inzetbaar als de NAVO deze oproept. Ook houdt de krijgsmacht extra oefeningen  in binnen- en buitenland. Daardoor kunnen er komende tijd meer verplaatsingen van militair materieel over de weg te zien zijn.