Nederlander leidt 14.000-koppige troepenmacht in Mali

Het commando over een internationale troepenmacht in Mali ligt in Nederlandse handen. Luitenant-generaal Kees Matthijssen kreeg de bijna 14.000 blauwhelmen van VN-missie Minusma vandaag onder zijn bevel, voor minimaal 1 jaar. Onder leiding van de nieuwe Force Commander zetten militairen zich in Mali in voor veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land.

Vergroot afbeelding Luitenant-generaal Kees Mathijssen krijgt de vlag overhandigd van El-Ghassim Wane.
Mathijssen krijgt de vlag overhandigd van El-Ghassim Wane, de speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN en het hoofd van de missie.

Mali ligt in de Sahel, een instabiele regio aan de rand van Europa. De steeds slechter wordende veiligheidssituatie, toenemende instabiliteit, terreurdreiging en migratiestromen zijn van invloed op de Europese veiligheid en dus ook op die van Nederland. Minusma wil de veiligheid en stabiliteit in Mali vergroten.

Matthijssen leidt de militaire component van Minusma. Daarnaast is er een civiele en een politiecomponent. Door veiligheid te brengen creëert Minusma ruimte voor het politieke vredesproces. De landmachtgeneraal is naast Force Commander ook één van de naaste adviseurs van El-Ghassim Wane. Dit is de speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN en het hoofd van de missie.

Gedurende de periode dat Mathijssen Force Commander is, levert Nederland 15 extra militairen aan de staf van Minusma. Het gaat om een politiek, een militair en een juridisch adviseur, een tolk, assistenten en beveiligers.

Vergroot afbeelding Luchtopname van landschap in Mali.
Zicht op Gao vanuit de C-130 Hercules.

Militair luchttransport

Nederland levert verder nog tot mei luchttransportcapaciteit voor Minusma. Dat gebeurt met een C-130 Hercules-transportvliegtuig en ongeveer 90 luchtmachtmilitairen. Ook werken er 2 tot 3 militaire stafofficieren op het hoofdkwartier van Minusma in Bamako. Voorts levert Nederland maximaal 10 politieagenten en militairen voor VN-politiemissie (UNPOL) en 3 militairen in de Duitse Intelligence, Surveillance and Reconnaissance taakgroep in Gao.

De Nederlandse C-130 heeft er inmiddels 100 vlieguren opzitten. Die mijlpaal werd gisteren bereikt met een transportvlucht. Het toestel had bijna 13.000 kilo aan lading aan boord. Ter ondersteuning waren onder anderen het Air Mobile Protection Team, speurhond Kyta en begeleider en een ‘flight nurse’ mee.

Het vervoeren van vracht en personen is een van de belangrijkste doelen van de C-130. Het toestel is ook inzetbaar voor eventuele evacuaties.