Defensie biedt helpende hand in strijd tegen COVID-19

Defensie gaat de komende tijd opnieuw helpen bij de strijd tegen het coronavirus. 750 militairen staan paraat om de GGD’s te helpen bij het vaccineren en het afnemen van coronatesten. Daarnaast ondersteunen 60 militaire zorgverleners wederom in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht).

Vergroot afbeelding Militair aan het werk in het UMCU.
Archieffoto: militair aan het werk in het UMCU.

Vaccineren en testen

De eerste grote groep militairen gaat naar verwachting volgende week al aan de slag voor de GGD. Ze worden zorgvuldig en op de kortst mogelijke termijn klaargestoomd voor verschillende taken. Op vaccinatielocaties kunnen ze bijvoorbeeld worden ingezet als prikker. In teststraten als bemonsteraar. Met deze inzet van Defensie neemt de druk op bestaande GGD-test- en vaccinatielocaties af.

Verlichting druk op ziekenhuizen

Het UMC Utrecht kan met steun van medisch personeel van Defensie de capaciteit voor coronapatiënten vergroten. Zo gaat de groep militaire zorgverleners hulp bieden met ‘handen aan het bed’. Het gaat om militair artsen, verpleegkundigen en runners. Hun inzet start waarschijnlijk al komende maandag. Hierdoor kan het UMC Utrecht covid-patiënten overnemen van ziekenhuizen die tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen.

Eerdere inzet

Defensie ondersteunde ook bij het begin van de COVID-19-crisis en in de golven die daarop volgden. Dat gebeurde door bijvoorbeeld artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel te leveren. Ook hielpen militairen bij test- en vaccinatielocaties.