F-16’s van Volkel trainen met Italiaanse NAVO-partners

In no-time een zelfstandig functionerende oefenlocatie realiseren, ergens buiten de grenzen van het eigen land. Dat is de inzet voor de oefening ‘Italian Export’. Voor deelname hieraan vertrokken 11 F-16’s zojuist vanaf Vliegbasis Volkel naar Italië. Het bijbehorende 110-koppige detachement is al op de plek van bestemming.

Vergroot afbeelding 10 F-16's vliegen over.
F-16's onderweg naar Italië.

De militairen zijn de komende 14 dagen op de Italiaanse vliegbasis Gioia Del Colle volledig op zichzelf aangewezen. Op dit veld opereert men namelijk niet met F-16’s. De meegenomen logistieke en operationele capaciteit, zoals bijvoorbeeld beveiligde verbindingen en specifieke onderdelen, moet doordacht gebeuren. De Italiaanse luchtmacht traint met Eurofighters. Het lenen van een snoer of zelfs maar een schroef is dus geen optie.

Luchtoperaties

Dagelijks worden gecombineerde luchtoperaties uitgevoerd, met de Italiaanse luchtmacht. Denk aan een luchtgevecht, het beschermen van troepen op de grond of het bombarderen van vijandelijke doelen. Een AWACS-radarvliegtuig van de NAVO ondersteunt bij het plannen, briefen, uitvoeren en debriefen van deze operaties.

De terugkeer van de F-16’s op 26 november vormt een moment op zich. Met de ‘re-deployment’ oefent het detachement op een efficiënte manier huiswaarts te keren.

Open

Vliegbasis Volkel blijft de komende 2 weken open voor regulier eigen en bezoekend vliegverkeer. Ook de trauma- en politiehelikopters vliegen in deze periode gewoon vanaf Volkel.