Nederlandse tankbemanning nog steeds aan de top

Duitsland, Canada, Frankrijk, Italië, Letland, Noorwegen, Polen, Spanje, Slowakije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten. Een Nederlandse tankbemanning, ingezet voor de enhanced Forward Presence in Litouwen, liet ze allemaal achter zich. Dat gebeurde tijdens de internationale schietwedstrijd Iron Spear in Letland. Met goud in handen keerden de Nederlandse cavaleristen deze week terug in Litouwen.

Tijdens de certificeringsoefening Iron Wolf in Litouwen zijn enkele gevechtseenheden naar Letland gereisd voor een internationale schietwedstrijd. Hier streden 44 teams uit de 12 deelnemende landen om een prijs. Er was er een te winnen in de categorie 'Main Battle Tank'. Hier moesten de tanks tijdens een uitdagend tactisch scenario rijdend en met scherpe munitie op statische en bewegende doelen vuren. Nederland scoorde hierbij de meeste punten en haalde de 1e prijs op.

Sinds 2017 neemt Nederland deel aan de eFP missie in Litouwen. Na lange afwezigheid van het tankwapen binnen de Koninklijke Landmacht brengt 43 Gemechaniseerde Brigade de Leopard 2A6-gevechtstank terug naar inzetgebied. Dat Nederlandse tankers meteen een 1e plaats behalen op een internationale competitie is om die reden een bijzondere prestatie.

2e plaats voor pantserinfanterie

De Nederlandse pantserinfanteristen deden het ook niet onverdienstelijk bij de andere categorie: 'Infantry Fighting Vehicle'. Hier werd met het infanteriegevechtsvoertuig CV90 zilver binnengesleept. Alleen de Noren deden het net iets beter. 

Afschrikkende werking

De Nederlandse militairen die deelnamen aan de schietwedstrijden in Letland maken deel uit van een multinationale NAVO-eenheid binnen de enhanced Forward Presence in Litouwen. Die moet de Baltische staten laten zien dat de NAVO er voor hen is. Daarnaast moet er een afschrikkende werking vanuit gaan richting Rusland dat zich steeds agressiever opstelt naar het bondgenootschap.