Nederlandse force protection in Jordanië ten einde

De Belgen voerden vandaag de laatste vliegoperatie in het Midden-Oosten uit. De gebeurde vanaf een basis in Jordanië waar Nederlandse landmachtmilitairen de beveiliging van Belgische F-16’s voor hun rekening namen. Dat hoeft dus niet meer. De militairen keren komende maand terug.

Beide landen droegen bij aan de luchtcampagne van de anti-ISIS-coalitie. Die schakelde boven Irak en Oost-Syrië doelen van de terreurorganisatie uit en bombardeerde aanvoerlijnen. Nederland en België voorzagen elkaar daarnaast bij toerbeurt van zogenoemde force protection in Jordanië. Militairen beveiligden de straaljagers en het personeel.

De samenwerking tussen beide landen was sinds 2016 zeer intensief. Zo stonden de Nederlandse militairen gedurende verschillende uitzendrotaties dag en nacht paraat om te zorgen dat de Belgen veilig en ongestoord hun werk konden doen. Ook zijn de rollen omgekeerd geweest en leverde Nederland de straaljagers. Voor de laatste keer gebeurde dat voor een periode van een jaar in 2018.

Nederland en België werkten in Jordanië ook samen met andere landen uit de anti-ISIS-coalitie zoals Duitsland, de Verenigde Staten en lokale autoriteiten.

Focus tot laatste moment

De Nederlandse troepen stonden ook vandaag nog klaar om de Belgen te steunen bij de laatste acties, zegt de commandant van de force protection luitenant Marnix ter plaatse.

“Het is bijzonder om deel uit te maken van een missie waarvan je weet dat deze ten einde loopt. We merken om ons heen dat al het Belgische materieel nu gefaseerd uit Jordanië wordt gehaald en dat dit binnen het detachement de hoogste prioriteit heeft. Voor ons de kunst om de volledige focus te houden op het uitvoeren van onze taak: de Belgische belangen tot het laatste moment beschermen.”

Bijdrage aan anti-ISIS-coalitie gaat door

Nederland blijft binnen de anti-ISIS-coalitie militair nog wel actief op de grond in Irak. Daar heeft Nederland 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Deze militairen adviseren over het plannen en aansturen van operaties in de strijd tegen ISIS. Zij worden ondersteund door een national support element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren. Ook beveiligen zo’n 120 Nederlandse militairen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen.

Daarnaast neemt Nederland in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector.