Geroofde kanonnen na 81 jaar terug in Nederland

Duitsland heeft vandaag 2 kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog teruggegeven aan Nederland. Met een 10-tonner haalde 43 Herstelcompagnie de stukken op in het Duitse Emden en bracht ze naar de Legerplaats bij Oldebroek in ’t Harde. Tijdens de mobilisatie, die 29 augustus 1939 begon, kwamen de Nederlandse kanonnen ook uit een depot op die legerplaats.

Vanaf daar gingen ze naar Delfzijl om de stad te verdedigingen tegen de Duitsers die 10 mei 1940 Nederland binnenvielen.

Oorlogstrofee

De inzet van het geschut duurde naar verluidt slechts 5 minuten, want al heel snel kwam de opdracht om terug te trekken. 2 dagen later bleek dat de kanonnen als oorlogsbuit naar Emden waren gebracht. De Duitsers gebruikten ze daarna alleen nog als decoratiestukken: eerst als oorlogstrofee en later als ornament op de Karl-Von-Müller-Kazerne. 

Voor echt gebruik waren ze teveel verouderd. Dat gold ook al voor Nederland. Het Duitse Friedrich Krupp in Essen vervaardigde de veldkanonnen in 1881 en 1882. Als ‘kanon 8 cm staal’ nam de Nederlandse landmacht ze in gebruik. Met de mobilisatie waren ze eigenlijk al 6 jaar uit de bewapening, maar bij gebrek aan beter werden ze toch afgestoft in ingezet. Nu, 81 jaar later, geeft de stad Emden de kanonnen terug.

Naar musea

1 van de kanonnen wordt na restauratie ondergebracht bij de Historische collectie Korps Veldartillerie, ook bekend als het Nederlands Artilleriemuseum. De ander gaat in eerste instantie naar het Nationaal Militair Museum (NMM). De kans is echter groot dat deze op termijn naar het historisch museum van Delfzijl gaat. Het NMM heeft namelijk al een ander stuk geschut van dit type.