Militair tandheelkundig personeel in Kosovo voor Afghaanse evacués

Defensie levert vanaf vandaag een mobiele tandartspraktijk in Kosovo. Hiermee biedt Nederland een deel van de zorg aan de Afghaanse evacués in dat land. Voor nog meer zorg en de opbouw van een opvanglocatie voor de evacués in Kosovo, staan daarnaast 225 militairen paraat in Nederland. Dat gebeurt op verzoek van de NAVO.

Vergroot afbeelding Tandartspersoneel in Kosovo.
Het Nederlandse tandheelkundig personeel met de Britse commandant van de VJTF (r).

Een deel van de Afghaanse evacués is nog niet overgebracht naar het NAVO-land waarvoor zij ooit werkten in Afghanistan. Ze zijn opgevangen in de regio (denk aan Pakistan en Qatar) maar kunnen daar niet blijven. Voordat zij naar het definitieve land van bestemming kunnen, zoekt de NAVO tijdelijke locaties. Kosovo zorgt voor zo’n plek op een voormalig constructiekampement van het bedrijf Bechtel-Enka. Daar is een deel van de benodigde faciliteiten aanwezig. Denk aan huisvesting en logistieke voorzieningen.

Naast het tandheelkundig personeel heeft Defensie meer militairen aangeboden. Het gaat om stafpersoneel, psychosociale ondersteuning, een constructiegenie-eenheid en militairen die water kunnen zuiveren en uitleveren. Op afroep van de NAVO zijn de eenheden op korte termijn inzetbaar.

Flitsmacht

Om de opvanglocatie zo snel mogelijk gereed te maken en de evacués de benodigde zorg te bieden, zet de NAVO een aantal ondersteunende (en ongewapende) eenheden van de Very High Readiness Joint Taskforce in. De Nederlandse eenheden maken geen deel uit van deze zogenoemde flitsmacht, maar vallen bij de inzet in Kosovo wel onder dit commando.

De NAVO werkt op locatie ook samen met internationale organisaties zoals het Rode Kruis en de UNHCR.