26 jaar na genocide in Srebrenica: ‘We dragen dit samen’

“8.000 mannen en jongens werden gedood op Europees grondgebied. Broers, zonen, vaders, vrienden, verdwenen in één dag. En daarmee hun dromen, hun idealen, hun plannen: hun toekomst.” Met die woorden liet minister Ank Bijleveld-Schouten weten dat de genocide in Srebrenica nooit vergeten mag worden.

Zij stond vandaag met (inter)nationale afgevaardigden op het Plein in Den Haag stil bij de gebeurtenis van 26 jaar geleden, waarbij duizenden moslims stierven. Nederlandse militairen van Dutchbat 3 waren destijds uitgezonden naar het gebied.

Naast Bijleveld waren er toespraken van onder anderen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en de ambassadeur van Bosnië-Herzegovina in Nederland Almir Sahovic. Edina Pašalić, dochter van een overlevende, las een stuk voor.

Nog altijd worden in het gebied slachtoffers van de genocide gevonden en geïdentificeerd. 19 slachtoffers zijn vandaag herbegraven in Potocari. Hun namen zijn tijdens de herdenking voorgelezen. “Namen die voor 11 juli 1995 werden uitgesproken vol liefde, door hun familie en vrienden. En die nu symbool staan voor hun pijnlijke afwezigheid”, aldus Bijleveld.

Monument

Vorig jaar werd al bekend dat er voor de herdenking een nationaal monument komt. De komst daarvan is een stap dichterbij. Er is een werkgroep opgericht, met daarin afgevaardigden van verschillende organisaties die betrokken zijn bij de Bosnische gemeenschap in Nederland. Maar ook veteranen van Dutchbat 3.

Bijleveld noemde het een groots gebaar dat ook zij mee mogen denken. “Ik vind het bijzonder dat aan het verleden op deze wijze samen een toekomst wordt gegeven. Zodat we ook in de toekomst oog in oog staan met het verleden, en dit samen dragen.”

De werkgroep heeft een plek in de Internationale Zone in Den Haag als voorkeur aangegeven voor het beeld. Dat moet komen bij het gebouw aan het Churchillplein waar het voormalig Joegoslaviëtribunaal in was gehuisvest. Rijksbouwmeester Floris Alkemade is benaderd voor de realisatie.