Opnieuw Defensie-maaltijden naar voedselbanken, Leger des Heils en daklozenopvang

De Koninklijke Landmacht heeft gisteren bijna 29.000 kilo levensmiddelen gedoneerd aan de Voedselbank, het Leger des Heils en daklozenopvang. Het ging om instellingen in Zuid-Limburg, Friesland en Noord-Holland.

Vergroot afbeelding Een vrachtwagen voor een bevoorradingsgebouw van de Voedselbank in Zuid-Limburg.
Landmacht levert voedsel af in Zuid-Limburg.

De Voedselbank in Landgraaf kreeg 24.000 maaltijden. Het ging om ontbijt- en lunchpakketten, maar ook om warme maaltijden. Het Leger des Heils in Zuid-Limburg werd voorzien van een hoeveelheid eten om bijna 400 mensen een complete ‘warme hap’ voor te schotelen. Het ging om bijvoorbeeld boontjes, kool of gemengde groenten met een stukje kip, biefstuk in oosterse saus of een ossenhaaspuntje. En dat met aardappelen of rijst.

De landmacht doneerde verder voedsel aan Leger des Heilslocaties in Drachten, Leeuwarden en Sneek en aan een Friese daklozenopvang. Zij kregen gezamenlijk warme maaltijden voor bijna 500 mensen. Ook leverden landmachtmilitairen nog eens 2.000 zogenoemde operationele rantsoenen, elk bestaande uit een ontbijt, lunch en avondmaal.

Vergroot afbeelding Een vorkheftruck voor de achterkant van een vrachtwagen met dozen.
Overtollig voedsel komt goed terecht.

Blij met het gulle gebaar

Ongeveer 5.500 warme maaltijden, bedoeld voor minderbedeelden, zijn in Noord-Holland afgeleverd. Daarnaast werden er 2.400 operationele rantsoenen gedoneerd.
Volgens majoor Peter van de Rotten van het Materieellogistiek Commando waren de ontvangers van al het eten erg blij met het gulle gebaar van Defensie. De Friezen lieten hem dat vanmorgen telefonisch nog weten.

Vergroot afbeelding 2 mannen met vorkheftruck bij pallets met dozen.
Ook blije gezichten in Landgraaf.

Bijna 160.000 kilo

De voedselvoorraden waren eigenlijk bedoeld voor militairen, die aan verschillende oefeningen zouden deelnemen. Die waren vanwege COVID-19 kleinschaliger of volledig gecanceld. Om te voorkomen dat al het eten over de houdbaarheidsdatum zou raken, is het aan goede doelen geschonken. Dat deed Defensie in het covid-tijdperk overigens herhaaldelijk.

In totaal is nu bijna 160.000 kilo aan levensmiddelen weggeven.