Weekoverzicht Defensieoperaties

Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. Dat doen ze samen met Duitse collega’s. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 2 tot en met 8 juni.

De samenwerking met de Duitsers in Jordanië is deze week weer gestart. Deze lag enige tijd stil door de coronacrisis.

Coronacrisis

Bekijk de huidige inzet van Defensie in strijd tegen het coronavirus in de infographic (infographic is verwijderd omdat deze niet meer actueel was, redactie).

Afghanistan

De helft van het Nederlandse contingent keerde vanuit Afghanistan huiswaarts. Het ging onder andere om een deel van de force protection. De sterkte is daarmee teruggebracht tot zo’n 100 militairen. Zij zitten in Mazar-e-Sharif.

Defensie bouwt de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan op dit moment af. Militaire specialisten werken er aan de zogeheten redeployment, oftewel het terughalen naar Nederland van militairen en materieel.

Litouwen

Defensie leverde een lading COVID-19-vaccins aan de Nederlandse militairen in Litouwen. Inmiddels is bijna iedereen van deze groep gevaccineerd.

Samen met Amerikaanse collega’s hielpen de Nederlanders bij het schoonmaken van de  Neris-rivier nabij hoofdstad Vilnius. Dat gebeurde voor het internationale project River Clean-Up. Dat heeft tot doel gezamenlijk zorg te dragen voor een schoner milieu.

Vergroot afbeelding 2 militairen met vuilniszak aan kant van een rivier. Rubberboot ligt achter hen.
Militairen helpen bij schoonmaakactie Neris-rivier.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Caribisch gebied

Nederlandse militairen in het Caribisch gebied bereidden zich weer voor op het orkaanseizoen. Dat deden ze onder meer met oefening Hurricane Exercise. Daarbij lag de  focus op een logistieke verplaatsing vanuit Aruba, Curaçao en Nederland richting het ‘rampgebied’ op de Bovenwindse eilanden.

Vergroot afbeelding Groep militairen op de rug gezien lopen naar vliegtuig TUI.
Militairen vertrekken naar het (oefen)rampgebied.

De verplaatsing gebeurde zowel door de lucht als over zee. Ondersteuningsvaartuig Zr.Ms Pelikaan speelde een cruciale rol.

De militairen trainden op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba ook het verkennen, zoals moet gebeurden na een ramp. Ze bekeken onder meer infrastructuur zoals energiecentrales en bruggen.

Lopende operaties buitenland:

  • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
  • Nederland heeft verder nog 2 officieren in Bagdad. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen.
  • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
  • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
  • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland: