SMART-L radar van marine vindt ‘vijandelijke’ ballistische raket

Met behulp van de nieuwe SMART-L Multi Mission/Naval radar van Zr.Ms. De Zeven Provinciën is een ballistische raket uitgeschakeld. Met deze radar is Nederland het enige Europese land dat het luchtruim tot buiten de dampkring en de ruimte tot 2.000 kilometer gelijktijdig kan scannen op luchtdreigingen, zoals (ballistische) raketten. De succesvolle actie is uitgevoerd tijdens de oefening At Sea Demonstration/Formidable Shield 2021.

Vergroot afbeelding Beeldscherm met 'detectie op afstand'.
Naast detectie op afstand ‘ziet’ de nieuwe SMART-L gelijktijdig dreiging in het luchtruim.

Na een luchtwaarschuwing detecteert de nieuwe SMART-L Multi Mission/Naval radar ballistische raketten tot op 2.000 kilometer afstand. Het schip kan dit vervolgens melden bij bondgenoten, zoals de Amerikanen. 

Naast de detectie op afstand ‘ziet’ de nieuwe SMART-L gelijktijdig dreiging in het luchtruim. De Zeven Provinciën is wel in staat een maritiem eskader te beschermen tegen anti-scheepsraketten die op afstand zijn afgevuurd. Voor de verdediging tegen projectielen buiten de dampkring, heeft de marine de Amerikanen nodig. Met succes vernietigden zij een 14.000 kilometer per uur door de ruimte vliegende ballistische raket. Dat gebeurde met een interceptorraket, afgevuurd vanaf de USS Paul Ignatius, maar wel op basis van de informatie die de SMART-L verschafte. Nederland zelf beschikt niet over dergelijke raketten, vandaar dat een partner het ‘vijandelijke’ projectiel uitschakelde.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. De Zeven Provinciën op zee.
Voor de verdediging tegen projectielen buiten de dampkring, heeft de marine de Amerikanen nodig.

Nederland al jaren koploper

Tijdens de At Sea Demonstration / Formidable Shield 2021 laten de Koninklijke Marine en de Nederlandse radarsystemen industrie zien in staat te zijn ballistische raketten te detecteren en volgen. 

Nederland is op het gebied van radar al jaren koploper. In 2006 is voor het eerst de baan van een bedreigend projectiel in de ruimte berekend. Dat gebeurde destijds nog door Holland Signaal, het huidige Thales. Ook toen werd samengewerkt met de Amerikanen om de raket te vernietigen. De testen waren bij Hawai.