Berging Britse bommenwerper in Nieuwe Niedorp

Defensie is vandaag in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp begonnen met de berging van een Brits vliegtuig. Dat werd in de Tweede Wereldoorlog door een Duitse nachtjager neergehaald. De Vickers Wellington-bommenwerper bevat mogelijk nog stoffelijke resten van de Tsjechische bemanning.

Vergroot afbeelding Britse Vicker Wellington bommenwerper in de lucht. Zwart-witfoto.
Een Vickers Wellington-bommenwerper.

Het ging om een toestel van 311 (Czech) squadron van de Royal Air Force. Dat was na een bomaanval op Bremen op de terugweg naar Engeland toen het werd neergeschoten. Dat gebeurde in de nacht van 22 juni 1941. Een van de 6 bemanningsleden overleefde de crash.

Berging duurt 5 weken

Diverse Defensieonderdelen en een civieltechnische aannemer werken bij de berging samen. Zo zorgt de luchtmacht voor de ruiming van wrakdelen en stelt de landmacht eventuele stoffelijke resten zeker. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ontmantelt mogelijke munitie. De berging neemt zo’n 5 weken in beslag.

De berging in Nieuwe Niedorp maakt deel uit van het Nationaal Programma voor kansrijke bergingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen meer dan 5.500 vliegtuigen in Nederland verloren. Van een groot deel liggen nog restanten in de bodem. Uit recent onderzoek blijkt dat op zo’n 30 tot 50 plekken stoffelijke resten aanwezig zijn.

Het nationaal programma ondersteunt betreffende gemeenten met geld en advies.