Veel minder drugs onderschept door Kustwacht Caribisch gebied in 2020

De Kustwacht Caribisch gebied heeft in 2020 bijna de helft minder drugs onderschept ten opzichte van 2019. Ook zijn flink minder illegale immigranten aangehouden. Deze dalingen zijn vooral toe te schrijven aan de gevolgen van de COVID-19-pandemie. Dat valt te lezen in het jaarverslag, dat minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Groningen vaart voorbij.
Zr.Ms. Groningen werd ingezet in het Caribisch gebied.

Door COVID-19 had de Caribische regio te maken met beperkende maatregelen. Te denken valt aan tijdelijk gesloten grenzen. Daarnaast heeft de geïntensiveerde preventieve aanwezigheid van kustwacht-eenheden en Defensie, smokkel waarschijnlijk vermoeilijkt.

In 2019 werd met 10.100 kilo cocaïne en bijna 1.000 kilo andere drugs nog een recordhoeveelheid aan verdovende middelen onderschept. Vorig jaar kwam de kustwacht tot 5.842 kilo cocaïne en 635 kilo andersoortige drugs.

Mensensmokkel

Deze dalende beweging is ook zichtbaar als het gaat om mensensmokkel. Vorig jaar hield de kustwacht 159 illegale immigranten aan, waar dat er in 2019 nog 377 waren. Destijds ging het wel om een forse toename ten opzichte van 2018.

De kustwacht rukte vorig jaar 179 keer uit voor een mogelijke noodsituatie. Daarbij zijn 8 personen gered, maar ook 7 dodelijke slachtoffers geborgen. Een jaar eerder werden 103 personen gered, terwijl er zeker 11 dodelijke slachtoffers waren.