Zr.Ms. Evertsen haalt banden aan op reis naar Japan

Zr.Ms. Evertsen vertrekt op 22 mei om mee te doen aan de ontplooiing van de Britse carrier strike group (CSG). Het vlootverband vaart naar Japan en terug en doet onderweg meerdere landen aan. Minister Ank Bijleveld-Schouten stuurde de Kamer vandaag aanvullende informatie over de inzet.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Evertsen vaart langs de Noorse kust tijdens een oefening (februari 2020).
Zr.Ms. Evertsen vaart langs de Noorse kust tijdens een oefening (februari 2020).

Deelname aan de CSG is een unieke mogelijkheid om in een dergelijk internationaal verband te oefenen. Een carrier strike group is een vlootverband met als middelpunt een vliegdekschip. In dit geval het nieuwe vliegdekschip HMS Queen Elizabeth. Die heeft 18 Britse en Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen, 14 helikopters en een Royal Marine Commandos-eenheid aan boord. Daaromheen varen ondersteuningsschepen (bevoorraders/tankers), een onderzeeboot en meerdere fregatten. Naast de Evertsen zijn dat onder meer de HMS Defender (Type 45-destroyer), HMS Kent (Type 23 ASW-fregat) en het Amerikaanse Arleigh Burke-klasse fregat The Sullivans.

Luchtverdediging vlootverband

De Evertsen draagt bij  aan de luchtverdediging van de groep. Het schip opereert onder het tactisch commando van de Britse CSG-commandant. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim houdt het uiteindelijke commando over de Nederlandse eenheid.

De CSG vaart via de Noord-Atlantische Oceaan, Middellandse Zee, de Indische Oceaan  en de Zuid-Chinese Zee naar Japan. De Straat van Taiwan ligt niet op de geplande route. Onderweg patrouilleert  een deel van de CSG  in de Zwarte Zee. Ook de Evertsen staat daarvoor gepland.

Vergroot afbeelding Archieffoto: 5 schepen met voorop Zr.Ms. Evertsen varen op volle zee.
Archieffoto (september 2020) van een Nederlands vlootverband met voorop Zr.Ms. Evertsen.

Cruciale regio

Deelname aan de CSG wordt benut om diplomatieke, veiligheids-, en economische banden aan te halen met landen in de Indo-Pacifische regio. Dit gebied is de belangrijkste groeiregio en in toenemende mate het geopolitieke zwaartepunt van de wereld. Met bijna 2/3 van de wereldbevolking en ongeveer 60% van het mondiale Bruto Binnenlands Product is de regio ook voor Nederland van cruciaal belang.

Betrekkingen intensiveren

De reis geeft Nederland de kans om met partners in deze belangrijke regio te oefenen. Ook biedt het mogelijkheden om de betrekkingen met een aantal landen te intensiveren. Zodoende doet de Evertsen havens aan in India, Indonesië, Singapore, Zuid-Korea en Japan. Nederland sluit op diplomatiek niveau zoveel mogelijk aan bij deze havenbezoeken. Ook wordt bekeken hoe de Nederlandse industrie bij een aantal havenbezoeken is te betrekken.

Begin december keert  het luchtverdedigings- en commandofregat naar verwachting terug. De exacte planning van de reis en havenbezoeken wordt nog uitgewerkt.