'Verzwegen oorlogsjaren' vertelt verhaal krijgsgevangenen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandden meer dan 11.000 Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) vertelt in het vandaag verschenen boek 'Verzwegen oorlogsjaren’ hun verhaal.

De ervaringen van de krijgsgevangenen waren divers. Voor officieren en onderofficieren betekende het vooral honger en verveling, maar militairen van lagere rang moesten werken in de oorlogsindustrie. Dat gebeurde vaak onder zware en gevaarlijke omstandigheden. Velen lieten het leven, meestal als slachtoffer van geallieerde bombardementen. Enkele tientallen gevangenen ondernamen een ontsnappingspoging en betaalden daarvoor de hoogste prijs.

Amper belangstelling

Na de oorlog had Nederland amper belangstelling voor de verhalen van de krijgsgevangenen. Die lieten zelf ook weinig los, beseffend dat andere groepen het veel slechter hadden getroffen. Zo werd het een 'vergeten' onderwerp. ‘Verzwegen oorlogsjaren’ brengt hierin verandering.

'Verzwegen Oorlogsjaren. Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap, 1940-1945' is in de (online) boekhandel te koop voor € 34,90 (ISBN: 9789024433391).