Lintjesregen Defensie: 21 onderscheidingen

Inzet en betrokkenheid bij veteranen. Klaar staan en oog hebben voor een ander. Dat is de rode draad in het handelen van de 12 (oud-) Defensiemedewerkers die minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag heeft gedecoreerd. Dat gebeurde tijdens een plechtigheid op de Kromhout Kazerne in Utrecht. De andere 9 kregen hun onderscheiding van de burgemeester in hun woonplaats.

Bevlogen leider

“Een man met een imposante carrière. Een helikoptervlieger pur sang en een overtuigend strateeg. Iemand met hart voor de operatie en zijn medemens.” Deze mooie woorden van de minister waren voor generaal-majoor Theo Ten Haaf. Hij werd vandaag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden.

Ten Haaf bracht recent alle speciale eenheden van Defensie onder 1 dak. Volgens Bijleveld lukt zoiets alleen een sterk en bevlogen leider: iemand die kan pionieren en bruggen bouwen. Ze memoreerde ook zijn leiderschap tijdens de reddingsoperatie in Oekraïne na de ramp met de MH17. “Je bleef tot het laatste slachtoffer werd gerepatrieerd, op de waardige wijze die geen Nederlander ooit zal vergeten.”

Veteranenbegraafplaats

Adviseren, begeleiden en besturen noemde ze Ten Haafs 2e natuur, daarmee niet alleen doelend op zijn werk binnen Defensie. “Je staat er al ruim 30 jaar voor in dat jonge mensen op een veilige manier zweefvliegen. Daarnaast hielp je de veteranenbegraafplaats in Loenen op te bouwen. Hiermee ging een langgekoesterde wens voor velen in vervulling. Jouw werk is zeer belangrijk en waardevol voor al onze veteranen”, aldus de minister.

Vergroot afbeelding Een man speldt een onderscheiding op bij Irene van Wingerden-Versluis.
Irene van Wingerden-Versluijs zet zich in voor mensen die deel uitmaakten van de Troepenmacht in Suriname.

Troepenmacht in Suriname

De minister onderscheidde ook mevrouw Irene Van Wingerden-Versluijs namens de Koning. Zij zet zich in voor mensen die deel uitmaakten van de Troepenmacht in Suriname (TRIS). Daar dienden tussen 1945 en 1975 20.000 militairen.

Een monument in Paramaribo herinnert aan de 45 militairen die er om het leven kwamen. Bijleveld: “U bent degene die heeft geholpen om dit monument te realiseren. Heel lang was er vanuit Defensie en vanuit de samenleving maar bitter weinig aandacht voor deze bijzondere groep militairen. Er werd liever gezwegen over die periode,
waardoor er geen erkenning, maar ook geen nazorg voor hen was.
U werd hierdoor geraakt en was een van de initiatiefnemers van stichting TRIS-Kontakten.”

'Onze jongens in de jungle'

Van Wingerden is eveneens penningmeester van de stichting, organiseert activiteiten en reizen, helpt mee in het TRIS-museum in Zwijndrecht en werkt mee aan 2 boeken over de diensttijd in Suriname. Ook droeg ze bij aan de prachtige documentaire ‘Onze jongens in de jungle’ die vorig jaar op tv te zien was.