Natuurbranden op 2 militaire oefenterreinen

Op militaire oefenterreinen op de Rucphense en Vughtse Heide heeft gisteren korte tijd brand gewoed. Op beide locaties is aan het eind van de middag het sein ‘brand meester’ gegeven. Op de Rucphense Heide ontstond de brand door gebruik van rookgranaten, op de Vughtse Heide is de oorzaak nog onbekend. 

Bij Rucphen oefenden militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon uit Oirschot. De oefenende eenheid bij Vught was al enige uren vertrokken toen een brand werd ontdekt. Bij beide branden is de civiele brandweer uitgerukt om te blussen. De militaire eenheid heeft op de Rucphense Heide met vuurzwepen de brandweer ondersteund met bluswerkzaamheden.

Rookgranaten

Militairen gebruiken voor trainingsdoeleinden naast andere oefenmunitie ook rookgranaten. Dit doen zij om een (oefen)vijand zicht te ontnemen. Naast rook komt er ook een vlam uit deze ‘rookpotten’. Hierdoor bestaat er een mogelijkheid dat bij omstandigheden als droogte en harde wind, gras en heide vlam vatten.

Enkele dagen geleden ontstond er brand op de Leusderheide. Defensie gebruikt de oefenterreinen intensief. Dit komt vooral omdat veel oefeningen die doorgaans in het buitenland gehouden worden, nu door COVID-19 in Nederland plaatsvinden.

Defensie bekijkt of het gebruik van rookgranaten op militaire oefenterreinen voor specifieke weer- en terreinomstandigheden aangepast moet worden.