F-35’s Leeuwarden uit voorzorg aan de grond

Mogelijk heeft opspattend gruis bij 3 F-35’s slijtage veroorzaakt aan de motor. Het gruis zou afkomstig zijn van een anti-sliplaag van het banenstelsel op Vliegbasis Leeuwarden. Onderzocht wordt of dit inderdaad de oorzaak is. De motorslijtage is op de Friese basis ontdekt tijdens standaard inspecties.

Vergroot afbeelding 2 vliegende F-35's .
Vliegende F-35's gezien van de onderkant.

Voor zover bekend is Nederland het enige F-35 vliegende land dat deze slijtage aan F-35-motoren heeft.

De luchtmacht heeft inmiddels 17 van deze jachtvliegen. Daarvan staan er 9 op de Friese basis en 8 in de Verenigde Staten. Behalve de 3, kunnen de overige toestellen gewoon vliegen. De luchtmacht houdt de toestellen op vliegbasis Leeuwarden echter uit voorzorg aan de grond om mogelijke vervolgschade te voorkomen.

De F-35 heeft een zwaardere motor dan een F-16 en blaast daardoor tijdens het taxiën meer gruis op. Bij de F-16 is deze vorm van slijtage niet geconstateerd. Het start- en landingsstelsel verkeert overigens in goede staat van onderhoud.